Oranje schiet weinig op met gelijkspel tegen Noorwegen

Jildert Jildert
01 sep. 2021, 22:59
01 sep. 2021, 23:40
© IMAGO

Het Nederlands elftal is vanavond tegen Noorwegen niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel. Wie anders dan Erling Braut Haaland deelde Oranje al vroeg in de wedstrijd een flinke tik uit door de score te openen. Davy Klaassen trok de stand vlak voor rust gelijk.

Louis van Gaal liet Nederland opdraven in de aloude 4-3-3, met wel wat opvallende wijzigingen ten opzichte van het EK. Zo mocht Justin Bijlow het voor het eerst op doel proberen en was Virgil van Dijk terug in het centrum. Matthijs de Ligt ontbrak wel door een schorsing.

Hoewel Oranje furieus aan de wedstrijd begon, leidde dat niet tot grote kansen en was het verdedigend slordig. Noorwegen kon daardoor een paar keer gevaarlijk worden en in de 20e minuut was het raak: ietwat gelukkig viel de bal voor de voeten van Haaland, die beheerst binnenschoot.

Daardoor leek het weer een moeilijke avond te worden, maar gelukkig wist Oranje het net vlak voor rust ook te vinden. Na een keurige aanval was Davy Klaassen het eindstation.

In de tweede helft drong het Nederlands elftal meer aan dan Noorwegen, maar tot doelpunten leidde het niet. Sterker nog: de Noren raakten nog de paal, wederom via Haaland. Invaller Denzel Dumfries was in de allerlaatste seconden nog heel dichtbij de winnende treffer, maar zijn inzet werd gestopt op de lijn.

Zo wordt de thuiswedstrijd tegen Turkije, volgende week woensdag, dus cruciaal voor de stand in de poule. Doordat de Turken gelijkspeelden tegen Montenegro, zal de druk op dat land ook enorm zijn. Daarvoor volgt nog de wedstrijd tegen Montenegro (zaterdag), dat net als Noorwegen en Nederland op 7 punten staat.