Oranje start kwalificatie met verliespartij tegen Turkije

Max Max
24 mrt. 2021, 19:54
12 okt. 2021, 14:02
© IMAGO

Het Nederlands elftal speelde vanavond het eerste WK-kwalificatieduel in aanloop naar het WK 2022 in Qatar. Tegenstander in Istanbul was Turkije, direct één van de zwaarste tegenstanders voor Oranje in deze kwalificatiecyclus. Het liep slecht af voor Oranje tegen de Turken, die met 4-2 te sterk bleken vanavond.

Tijdens de warming-up van het duel raakte Jasper Cillessen geblesseerd. Hij werd vervangen door Tim Krul.

Snelle achterstand

Al na een klein kwartier moest Krul voor het eerst een bal uit het net vissen. Een van richting veranderd schot van Burak Yilmaz eindigde achter Krul in het doel. Een snelle 1-0 voor Turkije dus.

in de 33e minuut versierde Turkije een penalty, die verzilverd werd door opnieuw Yilmaz. En dus keek Oranje na een half uur al tegen een 2-0 achterstand aan. Een zware avond leek in het verschiet.

Oranje probeerde het wel, maar wist maar weinig te creëren in de eerste helft. Verder dan enkele gevaarlijke vrije trappen kwam de ploeg niet.

Kort voor rust kopte Matthijs de Ligt nog wel op de paal, maar tot een doelpunt leidde het helaas niet, ook al leek de bal wel over de lijn te zijn geweest. Aangezien er geen VAR of doellijntechnologie was kon de scheidsrechter niets anders dan door laten spelen.

De tweede helft

Al na 33 seconden in de tweede helft ging het opnieuw mis voor Oranje. Door een goal van Hakan Çalhanoğlu keek Oranje direct tegen een 3-0 achterstand aan.

Oranje drong daarna wel wat aan, maar het duurde tot de 75e minuut totdat de ban gebroken werd. Davy Klaassen speelde zich met een knappe aanname vrij en scoorde de 3-1. Er gloorde weer een sprankje hoop voor Oranje.

Niet veel later werd het zelfs 3-2, door een scrimmage voor de goal van de Turkse doelman. Luuk de Jong gaf uiteindelijk het laatste zetje en zorgde voor de aansluitingstreffer.

Even kon Oranje hopen op een sensationele terugkeer, maar lang duurde dat niet. Al in de 80e minuut was het opnieuw Yilmaz die een vrije trap prachtig in de kruising wist te krullen.

Oranje ging daarna nog wel op zoek naar een nieuwe aansluitingstreffer, maar kwam nog maar moeilijk dichtbij een doelpunt. Zelfs een strafschop van Memphis Depay in de allerlaatste minuut wilde er niet meer in.

Hierdoor kent het Oranje van Frank de Boer een valse start in deze WK-kwalificatiecyclus. Later deze week staan nog duels tegen Letland en Gibraltar op het programma.