Sneijder groot fan van ‘de wasmachine’ in Oranje: ‘Zó mooi’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
14 nov. 2023, 08:16
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Wesley Sneijder is zeer benieuwd naar hoe Jerdy Schouten zich gaat manifesteren bij het Nederlands elftal. De middenvelder van PSV maakt deel uit van de selectie van bondscoach Ronald Koeman voor de EK-kwalificatieduels met Ierland en Gibraltar, na een absentie van anderhalf jaar. Schouten maakte afgelopen zomer een transfer van Bologna naar PSV om meer bij Oranje in beeld te komen en, uiteindelijk, met succes.

Sneijder kijkt graag naar Schouten en PSV, zo vertelde hij maandagavond aan tafel bij Veronica Offside. "Met Schouten op het middenveld, die alleen maar vooruit kijkt en de mensen zoekt tussen de linies en ook een bal durft in te spelen. Dat vind ik juist zo mooi. Dus ja, ik kijk graag naar PSV”, erkende de oud-speler van onder meer Ajax en het Nederlands elftal.

Maakt Schouten deze maand zijn rentree in Oranje?

"Kijk, hier ook", vervolgde Sneijder toen beelden van de 1-0 van PSV tegen PEC Zwolle worden getoond. Schouten had met een belangrijke pass een groot aandeel in de 1-0 van het team van Peter Bosz. "Hij draait hier zo weg. 'Hup', in één keer vooruit. Hij weet al waar de ruimte ligt en hij speelt hem in één keer vooruit. Dat verwacht je juist in het spel van Ajax te zien, maar dat gaat juist de andere kant op."

Of Schouten een basisplek in Oranje verdient, weet Sneijder nog niet. "Maar het is zeker terecht dat hij erbij zit. Het is niet dat hij het nu één weekend laat zien, hij laat het al vanaf het begin zien. Ook al een tijdje in Italië.” Schouten maakte al een sterke ontwikkeling door in Italië, waar hij vier seizoenen in de Serie A heeft gespeeld. Hij bewaakte op Italiaanse bodem de balans en knapte het vuile werk op, maar was toen al bovenal een betrouwbare verbindingsspeler. Schouten kreeg van zijn toenmalige trainer Sinisa Mihajlovic niet voor niets de bijnaam 'de wasmachine'.

Sneijder kijkt uit naar het debuut van Schouten in Oranje, ervan uitgaande dat Koeman de middenvelder minuten zal geven tegen Ierland en/of Gibraltar. “Hij mag van mij best spelen. Ik zou hem boven Joey Veerman kiezen, want hij is vaster aan de bal en maakt altijd de goede keuzes. Veerman heeft het in grote wedstrijden nog niet laten zien.”