Spelers na afloop Nederland - VS: 'We kunnen nog beter'

Max Max
03 dec. 2022, 20:20
03 dec. 2022, 20:20
© IMAGO

Natuurlijk waren alle spelers van Oranje blij met het bereiken van de kwartfinale op het WK. Het doel is echter wereldkampioen worden en om dat te bereiken zal het nog (een stuk) beter moeten dan vanavond.

"Ik denk dat we weer beter konden dan we hebben laten zien", zei aanvoerder Virgil van Dijk na afloop tegen de NOS. "We willen verbeteren en elke wedstrijd gaat het weer een stapje beter, volgens mij."

Van Dijk was ook duidelijk in waar het beter kan: "In balbezit. We zijn kritisch. Iedereen in Nederland is kritisch, omdat wij ook heel goed kunnen voetballen. Dat hebben we bij vlagen wel laten zien. Schitterende goals."

"Uiteindelijk krijgen we een tegendoelpunt, ik had geen idee hoe hij er in ging, maar we vinden een manier om te blijven strijden en dat zegt alles over dit team", zegt Van Dijk.

De wingbacks steelden de show

Daley Blind en Denzel Dumfries stonden net als in eerdere duels als vleugelverdedigers opgesteld en zij lieten vanavond zien wat Van Gaal van ze verwacht. Beiden scoorde ze en gaven ze een assist op elkaar. Dumfries gaf ook nog een assist op Depay bij de 1-0. "Ik weet niet of het ooit is voorgekomen dat de wingbacks op elkaar een goal en assist maken", was Blind na afloop erg blij.

Dumfries voegde daar aan toe: "Eerlijk gezegd hebben we ook wel wat kritiek gehad de afgelopen tijd, daar kunnen we ook eerlijk over zijn. Ik denk dat het een goede boost is voor ons beiden, als wingbacks, dat we vandaag belangrijk kunnen zijn voor de ploeg."

Blind vond dat het lekkerder voetballen was tegen Amerika dan vaak het geval is voor Oranje: "Soms zakken teams tegen ons in en dan is het moeilijker voor ons om eroverheen te denderen. Daar was nu juist de ruimte omdat we hun lieten spelen. Ook waren onze spitsen balvast, waardoor we aan konden sluiten."

"Ik denk dat we het strijdplan vandaag heel goed hebben uitgevoerd", ging Blind verder. "Je weet als je dit systeem speelt, op deze manier, dat was ook in 2014 zo, dat je soms minder de bal hebt, maar wel heel effectief kunt zijn."