Van der Vaart benadrukt: ‘Frenkie en hij in Oranje, dat past niet samen’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
15 nov. 2023, 07:21
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Rafael van der Vaart pleit voor een middenveld met Frenkie de Jong, Tijjani Reijnders en Jerdy Schouten in het Nederlands elftal. De oud-voetballer van Oranje is onder de indruk van het luxeprobleem van Ronald Koeman op het middenrif en wenst de bondscoach dan ook veel wijsheid toe. “Frenkie moet altijd spelen. Geen discussie mogelijk. Dan ga je kijken: wie kan er het beste naast Frenkie komen te staan?”, zo vertelt Van der Vaart woensdag in De Telegraaf.

“Als ik heel eerlijk ben, zeg ik dat Quinten Timber echt alles heeft om naast Frenkie te komen. Maar op die positie staat Reijnders al en die heeft het tegen Frankrijk werkelijk fantastisch gedaan. Die zal daar ook blijven staan.” Van der Vaart vindt Reijnders en Timber ‘een beetje dezelfde types’. “Dat geldt ook een beetje voor Ryan Gravenberch. Alledrie hebben ze een grote dynamiek, Timber en Reijnders kunnen allebei goed terugschakelen en hebben veel inhoud. Tegelijkertijd hebben ze allebei het vermogen om veel ’weg’ te zijn, want ze hebben veel longinhoud. Ze zijn dus een beetje concurrenten van elkaar.”

Wie hoort er op het middenveld van Oranje te spelen?

“Timber heeft misschien wat meer power, waar Reijnders en Gravenberch in de combinatie wat sterker lijken. Nu zijn Timber en Gravenberch nog niet opgeroepen en speelt die heftige concurrentiestrijd nog niet. Wat een luxeprobleem! Ik wens Koeman daarin veel wijsheid toe.” Voor een derde plek op het middenveld, als De Jong straks weer terug is, komen volgens Van der Vaart ‘natuurlijk Joey Veerman en Schouten in aanmerking’. “Die twee spelen op dit moment als koppel bij de sterkste ploeg van de Eredivisie. Ik kan me voorstellen dat Koeman voor een van de twee kiest naast Frenkie en Reijnders.”

Van der Vaart ziet weinig kansen voor Veerman in het Nederlands elftal zolang De Jong op het veld staat. “Frenkie eist zoveel op in het veld, dat een koppeltje met Veerman moeilijk past. Op de Nederlandse velden is er met zijn passes geen betere te vinden dan Veerman. Maar in de rol die Frenkie bekleedt, heb je als ploeg meer behoefte aan een speler als Schouten, die verdedigend heel goed weet waar hij staat en die het spel ook ziet. Tegen de absolute top, zoals op een EK, kan het beter passen met Schouten naast Frenkie.”

Schouten én Veerman in het Nederlands elftal?

In de optiek van Van der Vaart zou Koeman in de EK-kwalificatieduels met Ierland en Gibraltar wel voor Schouten én Veerman kunnen kiezen. Het koppel van PSV draait in de Eredivisie immers ‘als een tierelier’. “Uiteindelijk hoeft Koeman nu de keuze nog niet te maken en in het voorjaar zal hij ook gaan kiezen voor de speler met de beste vorm. Want je kunt alles bedenken, maar als één van de middenvelders die ik net noem voor het EK geen knikker raakt, wordt het toch anders.”