Van der Vaart: ‘Ik zou hem, als ik Ronald Koeman was, niet bellen’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
24 okt. 2023, 12:15
26 jan. 2024, 09:15
© IMAGO

Rafael van der Vaart is geen voorstander van een terugkeer van Luuk de Jong in het Nederlands elftal. De aanvaller van PSV liet eerder dit jaar weten dat hij zich niet langer beschikbaar stelde voor Oranje omdat hij meer tijd wilde vrijmaken voor zijn gezin. De goede vorm van De Jong in combinatie met de offensieve problemen van Nederland zorgen ervoor dat steeds meer mensen, onder anderen Ruud Gullit, pleiten voor een terugkeer van de routinier. Van der Vaart neemt desalniettemin een ander standpunt in.

“Als je bedankt voor het Nederlands elftal… Ik word daar echt verdrietig van”, vertelde Van der Vaart maandagavond tijdens Rondo op Ziggo Sport. “Ik heb echt veel kritiek gehad over hoe hij aan de bal is, maar in zijn ding is hij wel goed. Het is een eer om voor Nederland uit te komen. Ik mis het nog elke dag. Het is iets unieks. Je mag uiteraard voor je gezin kiezen zoals hij heeft gedaan.”

Youri Mulder opperde dat het wellicht een tijdelijke beslissing is. “Je mag een foutje maken. Hij was vorig jaar niet helemaal fit, hij had de voorbereiding niet helemaal meegemaakt. Hij voelde zich bij het Nederlands elftal wellicht niet helemaal oké. Als hij daarop terug zou komen en zou zeggen: ‘Het was misschien een foutje’en dan?” Van der Vaart: “Maar dat heeft hij nog niet gezegd. Er zijn kleine jongens die ervan dromen om er ooit een keer bij te zijn. Daar ga je dan niet voor bedanken. Zo zie ik het. Hij heeft dat wel gedaan en dat vind ik jammer. Hij is de allerbeste pinchhitter die Oranje zich kan wensen.”

Mulder vroeg Van der Vaart of De Jong in zijn optiek nu niet meer terug kan keren omdat hij heeft bedankt voor Oranje. “Ik zou hem, als ik bondscoach zou zijn, niet bellen als hij degene is geweest die heeft bedankt.” Mulder: “Ook niet als we op het EK een spits nodig hebben?” Van der Vaart: “Nee. Hij heeft de bondscoach gebeld en gezegd dat hij meer tijd wil hebben voor zijn gezin. Ik ben daar gewoon te veel liefhebber voor. Er zijn zoveel kinderen die ooit een kans willen maken op het Nederlands elftal”, hield Van der Vaart vol.

De Jong maakte zijn debuut in Oranje op 9 februari 2011, toen Bert van Marwijk hem liet invallen in de oefeninterland tegen Oostenrijk. Hij maakte in totaal 8 doelpunten in 39 interlands, waarin hij 31 keer als invaller het veld betrad. Het WK in Qatar was zijn derde en voorlopig laatste eindtoernooi. Hij was ook bij de EK’s van 2012 en 2020 (dat in 2021 werd afgewerkt) van de partij.