Van der Vaart pleit voor rentree in Oranje na zeven jaar

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
23 okt. 2023, 12:44
26 jan. 2024, 09:15
© IMAGO

Rafael van der Vaart hoopt op een rentree van Jordy Clasie in het Nederlands elftal. De voormalig Oranje-international vindt de middenvelder van AZ een kandidaat voor een plek op het middenrif van Oranje. Clasie behoort dit seizoen tot de uitblinkers van AZ, dat met 25 punten uit 9 wedstrijden op de tweede plaats in de Eredivisie staat.

 “We hebben het vaak over wie naast Frenkie de Jong moet spelen”, vertelde Van der Vaart zondagavond bij Studio Voetbal op de NOS. “Tijjani Reijnders gaat wat te veel diep. Maar als je Marten de Roon of Joey Veerman wel opstelt, moeten we ook een keer denken aan Clasie. Hij doet het zo goed. Op een gegeven moment verdien je het.”

Clasie speelde zeventien interlands, maar zijn laatste dateert van november 2016. Hij was jarenlang buiten beeld voor Oranje, maar kwam vorig jaar onder toenmalig bondscoach Louis van Gaal toch weer in aanmerking voor een plek in de selectie. Blessureleed en een gebrek aan fitheid zorgden ervoor dat hij uiteindelijk nimmer bij een definitieve selectie zat. Zo zegde hij zelf af richting het WK in Qatar. 

Alternatieven

Pierre van Hooijdonk noemt ook Jerdy Schouten en Ryan Gravenberch als opties voor Ronald Koeman. De middenvelders van respectievelijk PSV en Bayern München zaten deze maand evenmin bij de selectie “Ja, het is druk”, erkende Van der Vaart, die bij AZ niet alleen van Clasie geniet. “Ik vind AZ zo’n geniepig goed elftal. Ze zijn zo comfortabel aan de bal, ook tegen goede ploegen. Het is een gevaarlijke outsider voor de titel.”