Van der Vaart wil nieuwe speler in Oranje: ‘Jezus, dit is echt wereldklasse’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
24 okt. 2023, 15:45
26 jan. 2024, 09:15
© IMAGO

Rafael van der Vaart vindt dat Calvin Stengs een plek in de selectie van het Nederlands elftal verdient. De oud-international is onder de indruk van de ontwikkeling die de aanvallende middenvelder annex aanvaller van Feyenoord dit seizoen doormaakt. Van der Vaart denkt dat Arne Slot daar een belangrijke rol in speelt en ziet hem liefst als rechtsbuiten acteren.

“Weet je wie ik leuk vond tegen Atlético Madrid? Onze nummer 10, Stengs”, zo opende Marco van Basten maandag tijdens Rondo op Ziggo Sport het gesprek over Stengs, die afgelopen zomer voor zes miljoen euro van OGC Nice naar Feyenoord ging. “Hij deed het heel goed vanaf die rechtsbuitenpositie. In die positie waarin hij voorzetten geeft en het spel verdeelt vind ik hem wel heel goed.”

“De laatste twee wedstrijden vond ik hem opvallend goed. Daarvoor wat minder, maar ik weet niet hoe dat komt.” Youri Mulder suggereerde dat de handelwijze van Slot een positieve impact heeft op het spel van Stengs. “Dat is een goed punt. Het was altijd leuk en frivool, maar nu is het effectief”, besloot Van Basten. Van der Vaart: “Hij kan ook absoluut op de nummer 10-positie spelen. Maar hij is goed in de een-tegen-eensituaties en ik vind hem vanaf die rechterkant net iets beter.”

“Op een gegeven moment dacht ik bij hem tegen Atlético: Jezus, dit is echt wereldklasse.” Mulder denkt dat Stengs mogelijk nog beter zou zijn als nummer 10, maar daar was Van der Vaart het niet geheel mee eens. “Ik vind het geen passer. Op nummer 10 zie ik liever een passende speler. Op rechts heeft hij ook wel echt die individuele actie. Als je een zijlijntje in de rug hebt, kun je toch beter je tegenstander opzoeken. Maar op 10 doet hij het ook wel goed, hoor.”

“Ik vind wel dat hij bij Oranje hoort”, stelt Van der Vaart. “Ik denk ook echt dat Slot heeft gezegd dat het een leuke speler is, maar dat hij, net als tegen Orkun Kökçü, aangegeven heeft dat hij effectiever moet zijn.” Stengs speelde in maart 2021, toen zijn schoonvader Frank de Boer nog bondscoach was, zijn zevende en laatste interland voor Oranje.