Van Dijk blikt vooruit: ‘Ik hoop dat Koeman het moeilijk gaat krijgen’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
23 dec. 2023, 15:43
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Virgil van Dijk hoopt dat het Nederlands elftal in ieder geval tot en met het EK in Duitsland met minder blessureleed te maken krijgt. De verdediger was slechts een van de drie spelers die in elke interland van Oranje in 2023 in actie kwam. Bondscoach Ronald Koeman deed beroep op liefst 39 voetballers gedurende het kalenderjaar. “We hebben moeilijke fases gekend, met veel blessures. Dat we het uiteindelijk toch hebben gered, daar ben ik heel blij mee”, doelt Van Dijk op de kwalificatiefase voor het EK.

“Volgens de buitenwereld is het misschien vanzelfsprekend dat we ons plaatsen voor een groot toernooi, maar dan moet je het nog wél even doen”, benadrukt Van Dijk in gesprek met Voetbal International. “Hopelijk zijn de jongens die tijdens de kwalificatie soms geblesseerd waren straks weer fit en kunnen ze weer belangrijk voor ons zijn.” De verdediger, goed voor 64 interlands en 7 goals, sprak na de beslissende 1-0 zege op Ierland op het veld zijn ploeggenoten toe. “Wat ik zei? Dat we heel erg blij mogen zijn en dat we trots op elkaar kunnen zijn. Dat we er van moeten genieten ook.”

“We hebben echt een geweldig team. Dat zie je ook aan de jongens die erbij kwamen door alle blessures van anderen. Iedereen wil heel graag bij deze groep horen en belangrijk zijn. Ook als je níét speelt, is dat een heel belangrijke mindset. Dat typeert deze groep. Wat nog meer? Het gevoel dat bij mij overheerst, is dat we wilskracht hebben getoond. We hebben er hard voor gestreden. Vooral in de uitwedstrijden tegen Ierland en Griekenland moesten we als team goed zijn en dat is gelukt”, benadrukt Van Dijk.

Nederlands elftal werkt naar EK toe

Van Dijk erkent dat het voetballend gezien misschien niet geweldig was. “Maar als je kijkt hoe we het bijvoorbeeld hebben omgedraaid in Ierland, na een slecht begin: dat is óók kwaliteit. Daarop moeten we verder bouwen.” Hij vindt het moeilijk om te zeggen waar Oranje nu staat, ten opzichte van het WK in Qatar van een jaar geleden. “Sinds die periode hebben we weinig vastigheden kunnen creëren, door al die blessures en wisselingen. Hopelijk kunnen we nu naar een vaste groep gaan toewerken, bij de oefeninterlands in maart en in de voorbereiding op het EK. En ik hoop dat de bondscoach het moeilijk gaat krijgen bij het maken van zijn keuzes.”

De eerstvolgende duels van Nederland zijn oefenwedstrijden, waarna het EK op het programma staat. Op 22 maart wacht een ontmoeting met Schotland in de Johan Cruijff ArenA. Vier dagen later staat in Frankfurt een wedstrijd tegen Duitsland op het programma. Oranje speelt zijn groepswedstrijden op het EK op 16 juni (opponent nog onbekend), 21 juni (Frankrijk) en 25 juni (Oostenrijk).