Van Dijk onthult opvallende actie na Nederland - Engeland: ‘Dat zegt alles’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
11 jul. 2024, 05:50
11 jul. 2024, 12:08
Virgil van Dijk na afloop van de nederlaag van Nederland tegen Engeland op het EK
© IMAGO - Virgil van Dijk na afloop van de nederlaag van Nederland tegen Engeland op het EK

Het Nederlands elftal werd woensdagavond door een laat doelpunt van Ollie Watkins in de halve finales van het EK uitgeschakeld door Engeland: 1-2. Scheidsrechter Felix Zwayer vertolkte een negatieve hoofdrol en stormde na het eindsignaal meteen van het veld.

"Ik heb hier geen woorden voor. Als je hem zo laat in de wedstrijd tegenkrijgt is het verschrikkelijk", vertelde Van Dijk in gesprek met NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg. "Het was een mooi gevecht, maar goed. Dit doet heel veel pijn. Je steekt er alles in. Je geeft alles. En als-ie in de laatste minuut zo valt, dat is gewoon klote, sorry."

Artikel gaat verder onder video

Van Dijk zichtbaar aangeslagen na Nederland - Engeland

Veelbesproken was de strafschop die Engeland voor rust, vlak na de openingstreffer van Xavi Simons, kreeg. Zwayer ontvangt veel kritiek om beslissingen die uitvielen in het nadeel van Nederland. De kritiek gaat onder meer over de dubieuze penalty die Zwayer toekende aan de Engelsen, na een vermeende overtreding van Denzel Dumfries op Harry Kane. Hij wees na een VAR-check naar de stip en Kane verzilverde de strafschop.

"Het zegt alles dat de scheidsrechter heel snel naar binnen gaat", windt de aanvoerder er geen doekjes om. "Maar om daar nu de schuld aan te geven... Ik moet hier ook staan. Ik weet helemaal niet wat ik moet zeggen. Dit doet zo veel pijn." Het geloof bij Oranje om de wedstrijd naar zich toe te slepen was groot. "Het geloof was heel groot. Tuurlijk, als ze kleine momentjes krijgen, kunnen ze dat afstraffen. Dat gebeurde op het laatst."

"Maar het voelde wel alsof wij de tweede treffer konden maken. Maar dat gebeurde niet en we staan met lege handen", aldus een zichtbaar aangeslagen Van Dijk. Engeland sloeg uiteindelijk in de extra tijd via invaller Watkins nog een keer toe en neemt het komende zondag in de finale op tegen Spanje, dat in de halve finale te sterk was voor Frankrijk.

NOS-analist Pierre van Hooijdonk uitte zijn frustratie na afloop al richting Zwayer. “Scheids Felix Zwayer, VAR Bastian Dankert... Die kunnen op de zwarte lijst”, zo vertelde de oud-aanvaller. “Echt vreselijk. Niet alleen in de eerste helft, maar ook in de tweede helft. Bij een aantal momenten... Een duel van Cody Gakpo in de tweede helft was gewoon heel fair, maar toen floot hij ook weer. Dat zijn momenten die bepalend zijn geweest voor deze wedstrijd.”

Lees meer over:

EK 2024 Oranje Virgil van Dijk