Van Gaal: 'De spanning neemt toe'

Max Max
20 nov. 2022, 18:50
21 nov. 2022, 13:59
© IMAGO

Tijdens de persconferentie op zondag en in gesprek met de NOS blikte Van Gaal vooruit op het duel Nederland - Senegal van maandagavond. De bondscoach merkte op dat de spanning begint de komen, ook in de selectie.

In zijn opstelling tegen Senegal zal Van gaal nog geen basisplek inruimen voor Memphis Depay. Vincent Janssen zal in zijn plaats spelen Cody Gakpo speelt daardoor achter de spitsen. "Memphis is onze topscorer en assistkoning. Dat scheelt in creativiteit en dat kan je opvangen door voor Gakpo te kiezen op het middenveld, in plaats van Klaassen."

"Ik maak altijd een verdeling tussen creatieve en loyale spelers, dat zijn over het algemeen verdedigers en middenvelders. Er zijn drie, hooguit vier creatieveling in een elftal. De rest speelt in dienst van hen. Er moet balans zijn in een elftal", vertelde Van Gaal daar verder over.

Keept Noppert, of toch niet?

Van Gaal wilde nog niet bevestigen of Noppert inderdaad in de basis zal staan vanavond: "Ik geef nooit de opstelling. Het was geen moeilijk besluit, want ik ben redelijk overtuigd van mijn keuze. Mijn taak is om dat met de spelers te overleggen. Natuurlijk heb ik ook met de keepers gesproken, nadat zij de keuze hadden vernomen."

De bondscoach wil in elk geval dat zijn spelers in vorm zijn: "Je moet leveren, ik blijf het maar zeggen. Je wilt wereldkampioen worden. Ik denk dat we met het elftal van morgen Senegal kunnen verslaan, maar tegen Qatar of Ecuador kan het weer anders zijn."

'Ik wilde Mané al halen bij Manchester United'

Van Gaal kent het belang van een eerste duel: "Zo'n wedstrijd is altijd de belangrijkste. Die kan de toon zetten voor het vervolg. Senegal is kampioen van Afrika, niet zomaar een tegenstander. Wij missen Memphis, die morgen niet begint. Zij missen Sadio Mané. De vraag is hoe beide teams dat gaan oplossen."

"Mané is een bijzondere voetballer. Ik wilde hem halen toen ik manager was van Manchester United, hij speelde toen bij Southampton."

"Ik ben fan van hem. Mané kan een wedstrijd openbreken. Ik denk dat Senegal hem erg gaat missen, maar wij missen morgen onze topscorer en assistkoning."

Lees meer over:

WK 2022 Louis Van Gaal