Verbijstering over afwezigheid in Oranje: 'Wat moet zo'n jongen nou nog meer doen?’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 nov. 2023, 15:20
26 jan. 2024, 09:15
© IMAGO

De absentie van Thijs Dallinga in de selectie van het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatieduels met Ierland en Gibraltar zorgt bij menig fan voor gefronste wenkbrauwen. De spits van Toulouse laat zich ook in zijn tweede seizoen in het buitenland weer veelvuldig van zijn beste kant zien, maar tot een oproep voor Oranje heeft dat tot verbazing van journalist Martijn Krabbendam nog niet geleid.

Krabbendam vindt het opmerkelijk dat bondscoach Ronald Koeman, ondanks alle offensieve problemen, het blijkbaar niet ziet zitten in Dallinga. "Je moet gewoon kijken als je geen spits hebt: welke spits maakt in het buitenland nou zijn doelpunten? Dallinga doet dat, niet één jaar maar nu weer. Als je toch spelers erbij neemt om te kijken hoe ze zich bewegen in de groep en het doen tijdens de trainingen… wat moet zo'n jongen nou nog meer doen om in aanmerking te komen voor Oranje?", vraagt de journalist van Voetbal International zich vrijdag hardop af.

Dallinga, die vorig jaar zomer de gelederen van Excelsior verliet, was in 57 officiële duels in het tenue van Toulouse goed voor 24 treffers en 5 assists. De aanvaller was donderdagavond in de Europa League trefzeker tegen Liverpool (3-2 winst) en was dat twee weken terug ook al. ESPN-analist Marciano Vink trok na de overwinning op Liverpool een duidelijke conclusie: "Voor mij moet hij erbij zitten", doelde de oud-voetballer donderdag op de definitieve selectie van Koeman. "Als je al zo'n probleem hebt met aanvallers, en je hebt iemand die ze zo makkelijk maakt internationaal, moet je minimaal een kans krijgen."

Steven Bergwijn (Ajax), Cody Gakpo (Liverpool), Brian Brobbey (Ajax), Calvin Stengs (Feyenoord), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Wout Weghorst (TSG Hoffenheim) en Xavi Simons zijn, in tegenstelling tot Dallinga, de aanvallende spelers die het uiteindelijk tot de definitieve selectie van Koeman hebben geschopt. De suggestie dat de confrontatie met voetbaldwerg Gibraltar bij uitstek geschikt is om Dallinga te laten debuteren, verwerpt Krabbendam: "Je moet helemaal niet naar Gibraltar kijken, maar naar het toernooi", doelt hij op het EK in Duitsland. "Is dit eventueel een spits waarmee je daar kunt voetballen, en past hij bij de rest?"