Quincy Promes moet mogelijk op zoek naar een nieuwe advocaat. De voormalige Oranje-international is veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf, maar zijn raadsman Cem Polat wordt nu ook strafrechtelijk vervolgd door het Belgische openbaar ministerie. Polat wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie uit strafdossiers aan invloedrijke Belgische criminelen, meldt De Telegraaf.
Polat zal zich binnenkort voor de Belgische rechter moeten verantwoorden. Als hij schuldig wordt bevonden, riskeert hij een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. "De strafzaak tegen Polat volgt uit een uitgebreid onderzoek naar een beruchte Belgische drugsbende, waartoe onder anderen zware criminelen als Flor Bressers behoren. Het gaat om de smokkel van een megapartij cocaïne van 3000 kilogram", schrijft John van den Heuvel in De Telegraaf. "De verdenkingen zijn vooral gebaseerd op vertrouwelijke pgp-communicatie tussen Cem Polat en zijn cliënt. Ook pgp-berichten tussen verdachten in het onderzoek óver Polat worden door het Belgische OM als bewijs tegen de Nederlandse advocaat gebruikt."
Advocaat Quincy Promes strafrechtelijk vervolgd
Volgens Van den Heuvel wordt Polat in het strafdossier beschreven als een van de twee 'uberspinnen' van de criminele organisatie. "De Belgische justitie ziet Polat volgens het dossier als een boodschappenjongen en doorgeefluik ten dienste van zware criminelen, met name Flor Bressers." Bressers wordt beschouwd als één van de grootste cocaïnesmokkelaars van België. In een reactie aan de krant bekent Polat dat hij op de hoogte is van de rechtszaak.
Lees ook: Rechtbanktekening Quincy Promes wekt gelach: 'Welke Picasso is bezig geweest?'
Polat: "Volgens de in Nederland geldende wetgeving heb ik mijn werk als advocaat gedaan. Kennelijk wordt nu in België onderzocht of die werkzaamheden naar Belgisch recht een strafbaar feit opleveren. Dat is juridisch bezien uiterst merkwaardig, aangezien ik überhaupt niet als raadsman in België heb opgetreden en voorts als raadsman in Nederland altijd binnen de kaders van de strafwetgeving heb gehandeld. Hoe frustrerend ook, kan ik echter niet (verder) in detail treden."
Reacties
Nog geen opmerkingen
Je moet ingelogd zijn om te reageren.