Voorbeschouwing Nederland - Italië in de Nations League

Max Max
07 sep. 2020, 16:00
07 sep. 2020, 16:25
© IMAGO

Vanavond staat in de Johan Cruijff ArenA de Nations League wedstrijd Nederland - Italië op het programma. Het duel tussen de twee giganten uit het Europese voetbal is het tweede duel in de Nations League. Afgelopen vrijdag won Oranje het eerste duel met 1-0 van Polen.

Italië speelde met 1-1 gelijk tegen Bosnië en Herzegovina, waardoor Oranje momenteel aan kop gaat in de poule. De komenden 3 maanden worden alle duels in de groepsfase van deze Nations League.

Angstgegner Italië

Italië is met recht een angstgegner voor het Nederlands elftal te noemen. In totaal speelden Nederland en Italië 21 keer tegen elkaar en daarvan wist Oranje slechts drie keer te winnen. Negen keer eindigde een duel in een gelijkspel en eveneens negen keer won Italië.

De laatste keer dat beide landen elkaar ontmoette was in 2018, toen een vriendschappelijk duel in een 1-1 gelijkspel eindigde. Het laatste officiële duel was in 2008, toen Oranje op het EK in Oostenrijk en Zwitserland met 3-0 won van de wereldkampioen van dat moment.

Twee landen in ontwikkeling

Zowel Nederland als Italië moest het WK 2018 aan zich voorbij laten gaan. Sindsdien is de weg omhoog ingeslagen en zijn inmiddels weer terug aan de top van Europa. Als het EK in 2021 alsnog gehouden gaat worden gelden Nederland en Italië beide als kanshebber op de titel.

Op een paar spelers na nam Italië afscheid van de oude spelers in de selectie. Lange tijd bleef het land hangen aan oude toppers maar daarvan zijn eigenlijk alleen Bonucci en Chiellini nog over. Verder zijn er veel nieuwe jonge spelers die de afgelopen jaren hun opwachting maakten in de selectie van bondscoach Roberto Mancini.

Ook Oranje sloeg 2,5 jaar geleden onder bondscoach Ronald Koeman een nieuwe weg is. Het grote doel was EK 2020 en daarna zou WK 2022 een volgende mijlpaal onder bondscoach Koeman moeten worden. Het verhaal is echter bekend, het EK ging niet door, Koeman vertrok naar Barcelona en een nieuwe bondscoach moet verder op de ingeslagen weg.

De komende tijd zal een nieuwe bondscoach gezocht worden die Oranje de rest van de Nations League mag leiden en daarna gaat voorbereiden op het EK 2020, dat in 2021 gehouden wordt.

De opstellingen van Italië en Nederland

De verwachting is dat Dwight Lodeweges dezelfde elf namen het veld in zal sturen als afgelopen vrijdag tegen Polen.

Twijfelgeval is de rechtsbackpositie, waar hij ook zou kunnen kiezen voor Denzel Dumfries. Hij werd afgelopen donderdag vader en keerde afgelopen weekend terug bij de selectie.

Of er nog gedebuteerd gaat worden door Perr Schuurs, Mohamed Ihattaren of Owen Wijndal kon Lodeweges niet beloven: “De stand moet het toelaten en tegelijkertijd is negentig minuten voor sommige spelers misschien teveel. Daar dien je ook rekening mee te houden. Vergeet ook niet dat we in deze Nations League maar drie wissels mogen doen en je daar dus voorzichtig mee om moet gaan.”

Vermoedelijke opstelling Nederland:Cillessen; Hateboer, Veltman, Van Dijk, Aké; Wijnaldum, De Roon, F. De Jong; Bergwijn, Depay, Promes.

Bondscoach Roberto Mancini voert wel aanpassingen door in zijn opstelling. Jorginho,Ciro Immobileen Giorgio Chiellini beginnen hoe dan ook tegen Nederland, zo gaf de Italiaanse trainer reeds aan.

"Sommige spelers hebben nog maar een paar keer getraind”, zei hij dit weekend al. “Vanwege corona heeft het seizoen heel lang geduurd. Ze hebben nauwelijks vakantie gehad. Een speler als Stefano Sensi kan ik nu echt niet opstellen. Er zijn ook andere spelers die maar een paar keer getraind hebben voordat ze tegen Bosnië moesten spelen. Daar moet ik rekening mee houden.”

Vermoedelijke opstelling Italië:Donnarumma; D’Ambrosio, Bonucci, Chiellini, Spinazzol; Barella, Jorginho, Cristante; Zaniolo, Immobile, Insigne.

Lees meer over:

Italië WK 2022