Voorbeschouwing op Italië - Nederland

Max Max
14 okt. 2020, 15:23
14 okt. 2020, 19:35
© IMAGO

Vanavond trappen om 20.45 uur in het Stadio Atleti Azzurri d'Italia van Atalanta Bergamo Italië en Nederland af voor het vierde Nations League duel van deze editie van het toernooi dat de oefenduels grotendeels vervangt. Beide landen treffen elkaar in Bergamo, de zwaar getroffen stad tijdens deze corona crisis.

Dat het duel in Bergamo gespeeld wordt is mede om de regio te steunen. De bond nodigde daarom ook 243 burgemeesters uit om het duel te komen bekijken: "Het in Bergamo spelen staat voor ons ook voor de aandacht die er vanuit de hele voetbalwereld is geweest en zal zijn voor de burgers van de provincie Bergamo en het leed dat ze hebben moeten doorstaan door het coronavirus', schrijft bondsvoorzitter Gabriele Gravina.

Al drie duels droog, negatief record dreigt voor Oranje

Al drie duels op rij kwam Oranje niet tot scoren. Het vorige duel met Italië in september, het oefenduel tegen Mexico van vorige week en het Nations League duel tegen Bosnië van afgelopen zondag, drie keer trof Oranje geen doel.

Daardoor dreigt een nieuw negatief record;voor het eerst in de 115-jarige geschiedenis kan de nationale ploeg vier wedstrijden op rij droog blijven staan. De druk staat er dus meteen op bij de nieuwe bondscoach Frank de Boer, die al niet bekendstaat om zijn veel scorende teams.

De Boer heeft de vorige wedstrijd tegen Italië goed geanalyseerd: "We moeten zorgen dat het nu anders gaat", zei De Boer dinsdag op de persconferentie in Italië. “We moeten zorgen dat we controle krijgen en niet wéér dolende zijn."

De bondscoach heeft twee scenario's om te spelen: "Een optie A en een optie B. Ik heb zelf een voorkeur, maar de groep moet er ook achterstaan. Als zij vinden dat het optie 1 moet worden, dan gaan we dat zo uitvoeren. Als dat niet goed zou gaan, kunnen we schakelen naar optie 2. Je zult in elk geval iets anders zien dan vorige maand in de ArenA."

Eerdere ontmoetingen tussen Italië en Nederland

In totaal speelden Oranje en Italië 22 keer tegen elkaar. Daarvan won het Nederlands elftal er slechts drie. Negen keer speelden de landen gelijk en tien keer wonnen de Italianen. De laatste keer was vorige maand, toen Italië in het heenduel van de Natios League met 1-0 won.

Opvallend genoeg won Italië wel met name de oefenduels tegen Nederland. De laatste wedstrijd op een eindtoernooi won Oranje in de groepsfase op het EK 2008 met 3-0 van de regerend wereldkampioen van dat moment. De keer daarvoor was het EK 2000, toen het duel in 0-0 eindigde, maar Italië won na strafschoppen.

De opstellingen

De Boer heeft in zijn opstelling flinke wijzigingen doorgevoerd. Oranje start tevens niet in een 1-4-3-3 maar in een 1-5-3-2 opstelling.

Donny van de Beek vervangt de geschorste Marten de Roon en achterin voegt Nathan Aké zich bij het viertal dat afgelopen zondag speelde.

Voorin staat het spitsenduo Luuk de Jong en Memphis Depay.

De opstelling van Oranje: Cillessen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké en Blind; Wijnaldum, Van de Beek, F. De Jong; L. de Jong en Depay.

De opstelling van Italië: Donnarumma; D’Ambrosio, Bonucci, Chiellini, Spinazzola; Barella, Jorginho, Verratti; Chiesa, Immobile, Pellegrini

Lees meer over:

Italië Voorbeschouwing WK 2022