Voorbeschouwing op Nederland - Spanje

Max Max
11 nov. 2020, 16:15
11 nov. 2020, 16:22
© IMAGO

Vanavond wordt in de Johan Cruijff ArenA het oefenduel Nederland - Spanje gespeeld. Het duel zou oorspronkelijk in maart van dit jaar gespeeld worden, maar corona gooide roet in het eten. Nu wordt het duel alsnog afgewerkt.

Bondscoach Frank de Boer zal tegen Spanje moeten proberen om een negatief record te voorkomen. Nog nooit wist een bondscoach geen enkele van z'n eerste vier duels te winnen. Vorige maand speelde De Boer twee keer gelijk (tegen Italië en Bosnië) en werd verloren tegen Mexico.

Twee spelers kunnen een jubileum bereiken vanavond. Frenkie de Jong kan zijn twintigste interland spelen en voor Luuk de Jong kan het zijn dertigste optreden in het Nederlands elftal worden.

Het belang van het oefenduel

Ondanks dat er veel kritiek is op de wedstrijd, staat er toch wel degelijk iets op het spel vanavond. Dat heeft met name te maken met de loting voor de WK-kwalificatie voor het WK 2022 die volgende maand plaatsvindt.

 De Boer legde gisteren uit: "De beste tien Europese landen worden volgende maand groepshoofd bij de WK-kwalificatieloting. We staan nu precies tiende op de lijst."

Op 7 december vindt de loting plaats voor de WK-kwalificatie voor Qatar 2022. In totaal gaan 55 Europese landen de zes potten in , waarbij de tien hoogst geklasseerde landen op de FIFA-wereldranglijst in Pot 1 terechtkomen. Oranje staat momenteel nog op de tiende plaats, maar Zwitserland hijgt Oranje in de nek.

Nederland - Spanje in het verleden

Oranje speelde in het verleden in totaal 12 keer tegen Spanje. Zes keer werd er gewonnen, een keer werd het gelijk en vijf keer trok Spanje aan het langste eind.

Als we aan Nederland - Spanje denken dan zijn er twee duels die het meest in het oog springen. De teen van Casillas die ons in 2010 van de wereldtitel afhield. Oranje verloor die finale in de verlenging met 1-0 en wacht nog altijd op de eerste mondiale titel.

Vier jaar later nam Oranje wraak door op het WK 2014 met maar liefst 5-1 te winnen in de groepsfase van het WK. Met een excellerende Robin van Persie en Arjen Robben liep Oranje in de tweede helft over de Spanjaarden heen en zette het een klinkende 5-1 zege op het bord.

Drie jaar geleden: Oranje vernedert Spanje

De selectie van Spanje

De selectie van Spanje staat natuurlijk bol van de kwaliteit. Wat te denken van verdediger Sergio Ramon, die vanavond de Europese speler met de meeste interlands kan worden. Hij zal die titel dan delen met doelman Buffon, maar hem de komende week gegarandeerd voorbij streven. Als hij vanavond speelt heeft hij daarna nog 8 interlands nodig om wereldrecord te pakken. Dat staat nu op naam van Ahmed Hassan (Egypte) met 184 duels voor zijn land.

Spanje met compleet ander team

Een andere opvallende naam in de selectie is die van Marco Asensio. De halve Nederlander koos ervoor om voor Spanje uit te komen, ondanks zijn Nederlandse moeder. Vanavond neemt hij het met Spanje op tegen het land waar zijn moeder vandaan komt.

De terugkeer van Luis Enrique als trainer van Spanje ging afgelopen jaar niet zonder slag of stoot.

Luis Enrique, die terugkeerde nadat hij enkele maanden afwezig was in verband met het overleden van zijn dochter, kreeg mot met zijn tijdelijke vervanger Robert Moreno, die zich met Spanje plaatste voor EK tijdens Enriques afwezigheid.

Robert Moreno vond dat hij verdiende ook op dat EK de bondscoach te zijn. Dat schoot Enrique in het verkeerde keelgat en dus is Moreno niet meer actief bij de nationale ploeg. "Op 12 september spraken we elkaar bij mij thuis. Dat duurde niet langer dan een half uur,” legde Luis Enrique uit. "Robert zei dat hij het EK wilde doen, en daarna weer mijn assistent zou worden. Ik begrijp dat iemand ambitie heeft, dat dit de kans van zijn leven zou zijn, maar ik vond het trouweloos van hem, naar mij toe. Zo iemand wil ik niet in mijn staf."

De selectie van Nederland

Bondscoach Frank de Boer moet in het duel +enkele spelers missen wegens blessures. Zo is aanvoerder Virgil van Dijk er niet bij wegens een zware knieblessure en ook verdediger Matthijs de Ligt is er nog niet bij.

Deze week nog verliet Steven Bergwijn het trainingskamp met een blessure en moest Tonny Vilhena weg bij de selectie in verband met een positieve corona test. Jasper Cillessen meldde zich in het weekend al af en ook zijn vervanger Justin Bijlow moest afhaken met een blessure. De jonge Twente-doelman Joël Drommel zit daarom bij de selectie van Oranje.

De Boer riep Ryan Gravenberch op als vervanger van Tonny Vilhena. De complete selectie zie je hier:

De oefenwedstrijd Nederland - Spanje wordt uitgezonden op televisie bij de NPO.

Lees meer over:

Voorbeschouwing WK 2022