Dit zijn de scenario's voor Oranje na gelijkspel tegen Montenegro

Max Max
14 nov. 2021, 13:21
14 nov. 2021, 13:27
© IMAGO

Vlak voor de wedstrijd tegen Montenegro kwam er voor Oranje goed nieuws uit Noorwegen. De Noren hadden gelijkgespeeld tegen Letland en dat betekende dat Oranje aan een overwinning tegen Montenegro genoeg had om zich te plaatsen voor het WK 2022 in Qatar.

Lange tijd leek het er ook op dat dat ging lukken, maar in de laatste tien minuten gaf Oranje alsnog een 2-0 voorsprong weg en bleef het zelf ook steken op een gelijkspel in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica.

Wat zijn na dit gelijkspel van Oranje de kansen op het WK, en wat zijn de verschillende scenario's in het duel met Noorwegen aanstaande dinsdag? Oranje heeft nog alles in eigen hand, maar moet wel oppassen dinsdag tegen de Noren, die gelukkig zonder topspits Haaland zullen aantreden. Nadeel voor Oranje is dat er in een lege Kuip gespeeld zal worden, waardoor er geen voordeel van het thuispubliek zal zijn.

Scenario 1: Oranje wint

Als Oranje dinsdag wint van Noorwegen dan is er niks aan de hand en plaatst Oranje zich 'gewoon' voor het WK in Qatar. Oranje staat momenteel twee punten voor op zowel Noorwegen als Turkije, dus bij een overwinning houdt Oranje die voorsprong vast, ongeacht het resultaat van Turkije tegen Montenegro. De Turken zullen in dat geval als tweede in de poule eindigen en naar de play-offs gaan.

Dit is namelijk de huidige stand in de poule:

Scenario 2: Een gelijkspel tussen Nederland en Noorwegen

Als Oranje en Noorwegen dinsdag gelijkspelen dan plaatst Oranje zich alsnog voor het WK. De achterstand van Noorwegen blijft dan 2 punten, dus die blijven op achterstand en moeten zelfs vrezen voor plek twee, aangezien Turkije aan een gelijkspel tegen Montenegro dan al genoeg heeft om de Noren voor te blijven.

Turkije mag voor Oranje zelfs winnen van de Letten, aangezien het onderling resultaat van Nederland na de 6-1 overwinning beter is tegen de Turken als zij gelijk in punten zouden komen.

Scenario 3: Noorwegen verslaat Oranje

Maar wat nou als Nederland verliest van Noorwegen? Dan heeft de ploeg van bondscoach Louis van Gaal een serieus probleem. De Noren gaan dan namelijk sowieso over Nederland heen en eindigen met een punt meer. De Turken kunnen dan bij een overwinning op Montenegro ook over Oranje heen gaan, waardoor zelfs een derde plek voor Oranje volgt. Dat betekent dat het WK definitief uit zicht is.

De kans is natuurlijk aanwezig dat Turkije niet wint tegen Montenegro. In dat geval blijft Oranje de Turken voor en gaat het als nummer twee achter Noorwegen naar de play-offs.

Voor de drie overgebleven plekken voor het WK worden de twaalf landen in de herkansing in maart over drie mini-toernooien verdeeld. Die bestaan uit een halve finale en finale, allebei over één wedstrijd. Een loting maakt uit welk land thuis zal spelen. De drie winnaars van de mini-toernooien gaan alsnog naar het WK in Qatar.

De landen die Oranje in de play-offs zou kunnen treffen zijn nog niet allemaal bekend.

Lees meer over:

Noorwegen WK 2022 Montenegro