Welke spelers gaan met Oranje naar het WK?

Max Max
20 jun. 2022, 11:56
20 jun. 2022, 11:57
© IMAGO

Na vier wedstrijden in de Nations League is het tijd voor de zomerstop voor de spelers van het Nederlands elftal. Het waren vier duels om te laten zien wat ze waard zijn en te showen dat ze een plek in de selectie van Oranje voor het WK van komende winter verdienen. Welke spelers van Oranje gaan er mee naar het WK en welke spelers moeten vrezen voor hun plek?

Bondscoach Louis van Gaal gaf al aan dat hij een WK-selectie voor ogen heeft. Er kan echter nog wel van afgeweken worden, zo zei hij tegen de NOS.

De top van de selectie is niet heel breed, dus Van Gaal zal hopen dat zijn team compleet is als het WK begint. Dat zal ook bepalend zijn voor de kansen van Oranje tijdens het WK.

Veel spelers zijn wel zeker van het WK, mits ze niet geblesseerd zijn natuurlijk in november. We zullen per linie bespreken wie er zeker zullen zijn en over wie er nog getwijfeld wordt.

Doelmannen

Als er één plek is die nog veel onduidelijkheden heeft voor onze bondscoach dan is het wel die van de keepers. ‘Zoals ik het bekijk is het net een loterij of als roulette in het casino’, aldus mensen binnen Oranje. Justin Bijlow, Jasper Cillessen, Tim Krul of Mark Flekken, allemaal hebben ze wel iets voor of tegen. Bijlow lijkt de nummer één, maar is regelmatig geblesseerd. Hetzelfde geldt voor Cillessen en Tim Krul is ook lang niet zo fit meer als vroeger. Dat was ook de reden dat Flekken bij de selectie gehaald werd, maar ook hij overtuigt nog niet volledig.

Verdedigers

Achterin bij Oranje is er in tegenstelling tot bij de keepers een luxeprobleem. Voor de drie posities achterin zijn er zeker vijf goede kanshebbers die eigenlijk allemaal in de basis horen. Van het vijftal Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt, Jurriën Timber, Stefan de Vrij en Nathan Aké zullen er zeker twee op de bank plaats moeten nemen.

Jordan Teze en Bruno Martins Indi kregen deze periode ook de kans zich te bewijzen. Vooral Teze viel daarbij wat tegen. Hij zal moeten vrezen voor WK-deelname, al is het natuurlijk nog enkele maanden tot de start van het toernooi. Naast hen is ook Sven Botman nog een kanshebber en kan ook Daley Blind nog centraal achterin spelen. Hij komt zo bij de middenvelders aan bod.

Middenvelders

Bij de middenvelders was er deze periode een grote verrassing toen bleek dat Georginio Wijnaldum niet opgeroepen werd. De middenvelder van PSG was jarenlang zeker van zijn selectie, maar komt volgens Van Gaal weinig aan spelen toe en vindt daardoor zijn vorm niet. Onze bondscoach zal willen dat hij weer aan spelen toe komt, anders zou het WK weleens aan Wijnaldums neus voorbij kunnen gaan.

Op de flanken zijn Denzel Dumfries en Daley Blind zeker van selectie en ook Frenkie de Jong, Steven Berghuis, Davy Klaassen en Teun Koopmeiners lijken vrij zeker, net als Gravenberch die deze periode bij jong Oranje zat. .

Hans Hateboer, Tyrell Malacia, Jerdy Schouten, Guus Til en Marten de Roon zullen moeten strijden voor de overige plekken in de selectie.

Aanvallers

Ook voorin is het nog wel een beetje zoeken voor onze bondscoach. Hij lijkt met Steven Bergwijn en Memphis Depay wel zijn droomduo te hebben gevonden als Oranje met twee spitsen speelt. Voor de rol als spelers achter de diepe spits hebben Noa Lang en Cody Gakpo hun plek ook wel afgedwongen.

Centraal in de spits zijn er meerdere kanshebbers. Wout Weghorst mocht zich laten zien en ook Vincent Janssen werd opgeroepen door Van Gaal. Hij speelde in de minuten die hij kreeg tegen Wales zeker niet onverdienstelijk. En dan is er nog Luuk de Jong, waar zal hij komend seizoen spelen en blijft hij dan in beeld bij de staf van Oranje?

Danjuma was er dit keer niet bij, maar zal ook vrijwel zeker meegaan als hij fit is. Voor Donyell Malen geldt hetzelfde, mits hij ook aan spelen toe gaat komen. Quincy Promes lijkt buiten de boot te vallen.

Lees meer over:

Nations League WK 2022