Wie nemen de penalty's bij Nederland?

Max Max
03 dec. 2022, 13:25
03 dec. 2022, 13:26
© IMAGO

De knock-outfase van het WK 2022 is begonnen en dus kunnen wedstrijden van Oranje zomaar weer uit gaan draaien op penalty's. Tijd om daar even bij stil te staan dus, want welke spelers van Oranje kunnen een strafschop nemen en welke keeper is de penaltykiller die van Gaal in gedachten heeft, mocht het in de wedstrijd tegen Amerika uitlopen op strafschoppen?

In 2014, het laatste WK waar Oranje actief was, kwam het zelfs twee keer tot penalty's voor het Nederlands elftal. In de kwartfinale was Oranje vanaf elf meter te sterk voor Costa Rica. In de halve finale werd er echter verloren van Argentinië, de mogelijke tegenstander van Oranje in de kwartfinale. In 1998 en 2000 sprak men zelfs van een heus strafschoppensyndroom, na uitschakelingen tegen Brazilië en Italië op respectievelijk het WK en EK in die jaren.

Keuzes op wetenschappelijke basis

Meer dan ooit worden de keuzes voor de penaltynemers van Oranje genomen op wetenschappelijke basis. Alle spelers, en ook de doelmannen, ondergingen tests en daaruit is gebleken wie het best de penalty's zou kunnen nemen en welke doelman ze het best tegenhoudt. Databureaus kijken echter naar het verleden en zien welke spelers van Oranje het vaakst doel troffen vanaf elf meter.

Vijf spelers van Oranje misten nog nooit een pingel in een officieel duel. Zij namen echter maximaal vier strafschoppen in hun carrière. Steven Bergwijn (4), Denzel Dumfries (3), Daley Blind (2), Stefan de Vrij (1) en Virgil van Dijk (1) hebben op het hoogste niveau nog nooit een strafschop gemist.

Er zitten ook spelers die een stuk meer penalty's namen in de selectie van Oranje: De beste van hen is Vincent Janssen die 26 van zijn 27 penalty's benutte. Steven Berghuis kan ook prima cijfers overleggen, hij schoot 27 van zijn 31 strafschoppen raak.

Ook Teun Koopmeiers (30 van zijn 36 raak) en Memphis Depay (32 uit 42) zijn kandidaten. Ajacied Kenneth Taylor kent ook een prima moyenne met 6 uit 7.

De beste penaltykiller van de doelmannen

Andries Noppert is natuurlijk de eerste doelman van Oranje op dit moment. Maar is hij ook de beste penaltykiller? Met zijn reikwijdte lijkt hij de ideale man, maar is dat ook op wetenschappelijke basis zo? Hij stopt één van de drie penalty's die hij in zijn carrière tegen kreeg. Niet echt iets over te zeggen dus.

Remko Pasveer en Justin Bijlow liggen dicht bij elkaar. Pasveer (14 van 81 de strafschoppen gestopt) en Bijlow (4 van de 25 strafschoppen) hebben bijna hetzelfde gemiddelde: 17,30% om 16,00%.

Mogelijk slecht nieuws voor Oranje, de doelman van de Amerikanen stopte in zijn carrière 7 van de 22 penalty's, wat bijna één op drie betekent.

We zijn benieuwd wie Van Gaal in een mogelijke serie de penalty's laat nemen. En zal hij met de doelmannen weer een truc uithalen als de wissel Cillessen-Krul in 2014 tegen Costa Rica.