Wie wordt de nieuwe bondscoach van Oranje?

Max Max
29 jun. 2021, 20:14
17 aug. 2021, 09:56
© IMAGO

Vanmiddag stapte bondscoach Frank de Boer op bij het Nederlands elftal. Na het mislukte EK had De Boer zelf ook geen vertrouwen meer in een goede afloop. De grote vraag is nu, wie gaat het overnemen? De KNVB wil voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen, op 1 september aanstaande.

De KNVB gaat op zoek naar een 'type-Koeman' als opvolger van De Boer, die op zijn beurt dan weer Ronald Koeman opvolgde afgelopen zomer. Wie zijn de mogelijke kandidaten? De vraag is natuurlijk ook welke coaches beschikbaar zijn op korte termijn.

Louis van Gaal

Natuurlijk wordt direct weer aan tweemalig bondscoach Louis van Gaal gedacht als de vacature van bondscoach vrij komt. Afgelopen zomer was dat ook al het geval, maar de spelersgroep wilde wat meer vrijheid en niet de harde hand van een coach als Van Gaal.

Aangezien de KNVB heeft gemerkt dat het strakkere regime van Ronald Koeman beter werkte zal er toch weer teruggegrepen worden op zo'n type trainer, en dat is Van Gaal zeker.

Henk ten Cate

Nog zo'n oud-gediende die naar verluidt altijd wel open staat om de scepter te gaan zwaaien bij Oranje. Heeft zelfs al eens openlijk gesolliciteerd naar de baan als bondscoach. Is al enkele jaren weg uit Europa, maar wie weet zal de KNVB de gok met hem een keer aandurven. In 2017 leek hij al bondscoach te worden, maar koos de KNVB uiteindelijk voor Dick Advocaat.

Heeft natuurlijk niet de ervaring bij grote clubs of landen zoals Van Gaal of Koeman dat wel heeft, maar kan wel net als die twee echt de baas zijn in een selectie. Momenteel werkt hij bij het Saudi-Arabische Al-Wahda FC. Als de KNVB belt zal hij echter zeker willen praten.

Frank Rijkaard

Zou hij dan toch nog een keer terugkeren in de voetbalwereld? Vorig jaar zei hij nog van niet, dus de kans is klein. Maar wie weet, als de KNVB toch nog eens belt, kan Rijkaard na zijn uitschakeling op het EK 2000 in de halve finale tegen Italië, nog een keer revanche nemen op een WK.

We verwachten niet dat het gebeurt, maar het zou toch wel erg mooi zijn.

Giovanni van Bronckhorst

Hij is vrij, maar of hij de man is die de KNVB zoekt dat is de vraag. Van Bronckhorst heeft natuurlijk wel een enorme reputatie als voetballer, maar als coach is dat nog niet het geval. Hij maakte dan wel Feyenoord voor het eerst in 18 jaar kampioen van Nederland, maar heeft verder nog geen ervaring.

Hij staat nou ook niet perse bekend als een man die de harde hand over de selectie laat gaan, dus in onze ogen maar een kleine kans dat Gio de nieuwe trainer van het Nederlands elftal wordt.

Phillip Cocu

Nog een trainer die wel vrij is, maar die een beetje in het zelfde rijtje als Van Bronckhorst en Frank de Boer zelf past. Niet echt de persoonlijkheid waar de KNVB naar op zoek is waarschijnlijk en ook niet de ervaring op internationaal topniveau.

Cocu is wel een geweldige oud-voetballer en wist bij PSV behoorlijk goede resultaten te behalen. Als er een belletje van de KNVB komt zal Cocu zeker willen praten is onze verwachting.

Een buitenlandse optie

En waarom zou het per definitie een Nederlander moeten zijn die bondscoach van Oranje wordt? Ook in het buitenland zijn interessante opties vrij en we zien bij onze zuiderburen België dat dit prima zou kunnen werken.

De Italiaan Conte bijvoorbeeld, die kampioen werd met Inter, maar nu zonder club zit. Of Joachim Löw, die ook in de achtste finale uitgeschakeld werd met Duitsland en eerder al bekendmaakte dat hij ging stoppen bij zijn thuisland, na een periode van 15 jaar. Zijn landgenoot Jurgen Klinsmann is ook al weleens genoemd.

Als het aan Willem van Hanegem ligt komt er een Franse bondscoach bij Oranje. Hij zegt dat de KNVB Zidane maar eens moet bellen.

Niet vrije trainers

De beste opties in de ogen van vele Nederlanders zijn Peter Bosz of Erik ten Hag. Beide trainers zitten echter vast bij hun clubs. Ten Hag verlengde juist bij Ajax en Bosz tekende net een contract bij Olympique Lyon. De kans dat één van beide trainers dat contract op zal zeggen om bondscoach de worden is nihil.