Wijnaldum: UEFA moet de spelers beschermen

Max Max
24 jun. 2021, 12:49
24 jun. 2021, 12:49
© IMAGO

Aanvoerder van Oranje, Georginio Wijnaldum, heeft goed nagedacht wat hij zou doen als hijn zaterdag in Boedapest racistisch bejegend wordt door de aanwezige fans. Kylian Mbappé van Frankrijk maakte dit mee in het Hongaarse stadion en Wijnaldum weet dat aanstaande zondag zomaar hetzelfde kan gebeuren als Oranje in de achtste finale aantreedt tegen Tsjechië in de Puskás ArenA.

"Ik heb daar heel goed over nagedacht. Eerder heb ik aangegeven dat ik van het veld zou stappen. Maar ik ben ook tot de conclusie gekomen dat geluiden vanaf de tribune gebruikt kunnen worden. Stel dat de mensen daar denken: Oranje is beter, laten we ze racistisch bejegenen, dan stappen ze van het veld en verliezen zij de wedstrijd."

Wijnaldum hoopt dat de UEFA ingrijpt als het zover komt: "Of ik naar de scheidsrechter stap? Dat denk ik ja. Maar ik zeg eerlijk: ik krijg daar op dat moment een gevoel en dan ga je reageren. Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt, hoop het ook nooit mee te maken. Maar als het gebeurt, dan moet de UEFA handelend optreden. Ze moeten beseffen dat ze een grote verantwoordelijkheid op de spelers zetten als ze dat niet doen. De UEFA moet de spelers beschermen. Het mag niet de verantwoordelijkheid van de spelers zijn."

Wat je écht doet op zo'n moment weet Wijnaldum uiteraard zelf ook niet: "Een paar spelers hebben het wél zelf gedaan. Maar vraag ze of ze zich gesteund voelden en dan denk ik dat ze zeggen dat het niet zo was. Als de scheidsrechter of misschien de spelers van de tegenstanders erop inspringen, dan is het signaal sterker, denk ik. Maar ik zeg er eerlijk bij: dat is wat ik nu allemaal denk. Ik sluit nog steeds niet uit dat ik van het veld loop als zoiets zondag zou gebeuren.”

Speciale aanvoerdersband

Wijnaldum speelt zondag met een speciale aanvoerdersband met de tekst OneLove erop: "De KNVB kwam hiermee en vroeg ons erover na te denken. Dat hebben we gedaan. Dit past mooi in de OneLove-campagne. OneLove zegt het al, iedereen hoort er bij. Dat wordt nu beperkt in Hongarije."

Hij vervolgt: "Niet alleen met de wetten die ze hebben aangenomen. Er is veel gebeurd, maar vraag het spelers en die weten het vaak ook niet precies. Ook ik niet. We zijn vooral blij als we mensen kunnen helpen die dat nodig hebben. Het is wel jammer dat we vooral moeten luisteren naar mensen die een podium hebben. We kunnen beter luisteren naar mensen die het meemaken."

Als laatste wil Wijnaldum nog even kwijt dat Oranje de Tsjechen absoluut niet mag onderschatten zondag:  "Iedereen heeft Duitsland tegen de Hongaren gezien toch? We benaderen Tsjechië gewoon als een topland. Het had gekker gekund, dat klopt, maar dat maakt niet uit. Maar als je kijkt naar onze kant van het schema en je kijkt naar de toernooifavorieten, dan zit het niet tegen."