Estafetteploeg gediskwalificeerd op 4x100 wissel bij WK

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
14 feb. 2024, 10:29
14 feb. 2024, 11:30
© IMAGO

De Nederlandse estafetteploeg is op de WK zwemmen in Doha gediskwalificeerd in de series van de 4x100 m wisselslag gemengd. Maaike de Waard, Caspar Corbeau, Nyls Korstanje en Kira Toussaint werden na hun tweede plek in hun voorronde gediskwalificeerd na een technische fout van slotzwemster Toussaint.

Toussaint zwom bij haar vrije slag te lang op haar rug in plaats van buik, waardoor de wedstrijdleiding een streep zette door de tijd van Oranje in de voorronde. "Ik vind dit nergens op slaan", reageerde Toussaint tegenover het ANP. De rugslagspecialiste voelde zich na afloop schuldig, maar zei dat ze niets anders deed dan toen ze zondag met de zwemsters goud pakte op de 4x100 vrij.

Estafettezwemmers lopen finale mis door diskwalificatie

"En toen mocht het wel. Ik doe het al tien jaar zo. Ik ken de regel wel, maar het is vandaag niet in mijn hoofd voorbijgekomen. Er is ook niemand die dit vandaag tegen me gezegd heeft, maar ik ga niemand de schuld geven", aldus Toussaint, die dinsdag al teleurstelde met de laatste plaats in de finale van de 100 meter rugslag.

De strijd om de podiumplekken lag in Doha helemaal open, nadat Nederland op de afgelopen WK met een vierde plek de medailles net was misgelopen. De medaillewinnaars van toen zijn in Doha met veel zwakkere ploegen aanwezig. Nederland is er wel op volle sterkte en had hoge verwachtingen van het nummer.

Op dit estafettenummer had Nederland richting de Olympische Spelen de grootste kans op een medaille. De Nederlandse vrouwen pakten in een slecht bezet deelnemersveld zondag in Doha al wel de wereldtitel op de 4x100 meter vrije slag, de eerste op het nummer sinds 2011.

Lees meer over:

Nederland