Jasper Cillessen reageerde woedend toen hij gisteravond in de 120e minuut van de wedstrijd Nederland – Costa Rica naar de kant werd gehaald door bondscoach Louis van Gaal. De coach wisselde Cillessen voor Tim Krul voor de strafschoppenserie.

Die wissel pakte uiteindelijk uitstekend uit en Cillessen besefte, nadat Oranje zich dankzij twee gestopte penalty’s van Krul had geplaatst voor de halve finales, dat zijn reactie niet gepast was geweest. De eerste keeper van Oranje trapte na zijn wissel kwaad een waterzak om.

“Mij is niets verteld. Opeens zag ik Tim warm lopen. Ik ging er vanuit dat dat was voor het geval er iets met mij zou gebeuren”, reageerde Cillessen tegenover Voetbal International. De doelman werd echter kort voor het einde de verlenging gewisseld. “Dit viel koud op mijn dak, want ik voelde mij fantastisch. Vandaar mijn boze reactie. Daar zat frustratie in.”

Cillessen had de wissel niet aan zien komen, maar vond zijn reactie daarop ongepast: “Meteen na de wedstrijd heb ik mijn excuses bij Frans Hoek aangeboden. En dat ga ik ook tegenover de hele groep doen.”

Achteraf onderkende Cillessen dus het belang. “Ik moet mezelf met zo’n reactie niet boven de groep stellen”, zei hij. “We moeten het hier met z’n allen doen.”

“Het is uiteindelijk een belangrijk moment voor ons geweest”, erkende Cillessen. “Het was dus een goede wissel. Tim heeft het fantastisch gedaan.”

In de halve finale staat woensdag de wedstrijd Nederland – Argentinië op het programma.