Afwezigheid Teun Koopmeiners in Oranje zal Italië gaan verbazen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
01 apr. 2024, 09:39
01 apr. 2024, 09:42
© IMAGO

Willem van Hanegem steunt spelers die af en toe van zich afbijten richting de pers. Xavi Simons wil al een tijdje niet meer praten met de Nederlandse pers, al is dat zondagavond ontkracht door de NOS, en zaterdag haalde NEC-doelman Jasper Cillessen zijn gram bij ESPN-presentator Milan van Dongen na een gestopte penalty. Een andere speler van het Nederlands elftal, Teun Koopmeiners, oogt juist meer introvert.

“In Nederland hebben we vorig seizoen van Xavi Simons een soort wonderkind gemaakt”, zegt Van Hanegem in zijn column in het Algemeen Dagblad. “En nu hij het niet laat zien in Oranje, zijn we in dit land bijna boos op hem. Simons is een goede speler, dat ziet iedereen. Dat hij nu niet met de Nederlandse pers wil praten, althans dat lees ik overal, kan ik ook nog wel begrijpen.”

Lees ook: Hartman loopt zware blessure op en mist EK met Oranje

“Je moet het niet te groot maken, maar een keertje jouw tanden laten zien als speler is soms goed”, benadrukt Van Hanegem. “Zoals Cillessen toch best mag zeggen dat hij het gek vond dat hij werd uitgelachen bij een podcast, maar nu toch echt een penalty stopte en dat hij nu een keer hardop lacht? Dat vond ik prima.”

Het moet echter ook in iemands karakter zitten om dat uit te stralen. “Als Mats Wieffer een slechte bal geeft, verbergt hij dat voor niemand. En Teun Koopmeiners is in Italië echt een grote naam geworden. Ik heb afgelopen weekeinde nog zitten te kijken naar Napoli tegen Atalanta. Geloof me, als Koopmeiners niet mee zou gaan naar het EK, dan denken ze in Italië dat wij of totaal gek zijn geworden of we hebben een selectie die echt iedereen aan gort kan spelen.”

Lees ook: Cillessen blijft in beeld bij Oranje voor EK: ‘Hij zei: ‘Ga zo door’’

“Maar ook Koopmeiners is in de kern een bescheiden jongen. Hij arriveert in Zeist en vertelt dan meteen dat hij bij Oranje nog niet heeft kunnen overtuigen. Kijk, ik hou er wel van als spelers kritisch naar hun eigen verrichtingen willen kijken. Maar je moet jezelf ook niet kleiner maken dan je bent”, benadrukt Van Hanegem.

Koopmeiners, 26 jaar, heeft 21 interlands voor Nederland achter zijn naam staan. Het merendeel, 12 stuks, werkte hij in 2022 af. Ronald Koeman riep de middenvelder weliswaar voor elke interlandperiode op, maar hij miste vijf van de twaalf interlands door een blessure, bleef een keer op de bank en stond in resterende zes interlands gemiddeld maar één helft per wedstrijd op het veld.