Tim Krul was zaterdagavond in de wedstrijd tegen Costa Rica de grote held van Nederland. Hij stopte twee strafschoppen waardoor Oranje zich voor de halve finale van het WK plaatste. Vooral de wijze waarop hij zijn tegenstanders uit de concentratie haalde viel op.

Krul zocht de spelers Costa Rica zeer bewust op. “Ik heb alles gedaan wat binnen de mogelijkheden lag om ze af te leiden”, blikt hij een dag later terug. “Het enige dat ik tegen ze zei is dat ik wist waar ze gingen schieten.”

Hij vindt niet dat hij iets verkeerd gedaan heeft: “Ik heb ze niet uitgescholden, dus ik heb niets verkeerd gedaan. Ik ben er trots op dat ik mijn bijdrage heb kunnen leveren”, zegt hij.

Jasper Cillessen is echter gewoon de nummer één, weet ook Krul: “We trainen dagelijks en de bondscoach heeft voor Jasper gekozen, maar ik ben er trots op dat hij me in de kwartfinale heeft ingezet’, zegt hij. “Ik hoorde pas vlak voordat we naar de bus gingen van het plan. Frans Hoek vroeg me het voor mezelf te houden omdat we het hopelijk binnen negentig minuten zouden beslissen.”

Over wie er woensdag tegen Argentinië keept bestaat dan ook geen discussie, zei Van Gaal direct na de zege op Costa Rica. Krul kan met zijn reserverol leven. “Er is geen jaloezie”, zegt hij. “Jasper is onze nummer één. We moeten hem scherp houden.”

Cillessen baalde na afloop en trapte een waterzak om. Van dat moment heeft hij spijt, verklaart hij: “Op dat moment baalde ik, maar na afloop heb ik de snelste sprint uit mijn leven gemaakt om Tim te feliciteren.”

De eerste keeper van Oranje legt uit: “Ik heb daarna mijn excuses aangeboden en ‘sorry voor mijn gedrag’ gezegd. We moeten het ook niet groter maken dan het is. Zo simpel is het.”