Vlag van Nederland

Vanmorgen werd officieel bekend dat Dick Advocaat de nieuwe bondscoach van oranje is. De kleine generaal zal minimaal tot einde van dit jaar bondscoach blijven, mocht Oranje zich plaatsen voor het WK 2018 in Rusland dan zal Advocaat Oranje ook tijdens dat toernooi coachen. Ruud Gullit zal als assistent van Advocaat gaan fungeren, samen met Fred Grim.

De opvolger van Danny Blind heeft nog vijf duels voor de boeg waarin hij Oranje minimaal naar de tweede plaats zal moeten loodsen in Groep A van de WK-kwalificatiereeks. Momenteel staat Oranje slechts vierde in Groep A, met een achterstand van drie punten op nummer twee Zweden. De beste acht nummers twee van de negen groepen plaatsen zich voor de play-offs om de laatste vier tickets voor het WK in Rusland. Koploper Frankrijk is met zes punten voorsprong bijna niet meer in te halen.

Advocaat start zijn bondscoachschap zeer waarschijnlijk begin juni. Het Nederlands elftal speelt rond die tijd drie interlands, maar het is nog onzeker of Advocaat al aanwezig is bij de eerste interland, als Marokko de eerste tegenstander is op 31 mei. Advocaat heeft namelijk nog verplichtingen met zijn club Fenerbahçe op die 31e mei, als de Turkse bekerfinale op het programma staat. Op 4 juni zal hij er dan wel zijn, want dan speelt Oranje daarna nog tegen Ivoorkust. Op vrijdag 9 juni is Luxemburg de tegenstander in de enige WK-kwalificatiewedstrijden deze serie.

Eind augustus komt voor Advocaat en zijn ploeg de belangrijkste periode. In het Stade de France is op 31 augustus Frankrijk de tegenstander. Een halve week later volgt voor Oranje een thuiswedstrijd tegen Bulgarije. In die periode moet het Nederlands elftal zich positioneren voor de eindsprint. De ontknoping in Groep A volgt namelijk in oktober. Dan treft Oranje achtereenvolgens Wit-Rusland (uit, 7 oktober) en als laatste concurrent Zweden (thuis, 10 oktober).

Lees meer over: ,