Sneijder begrijpt niks van keuzes Oranje-drietal

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
14 mei 2024, 17:13
14 mei 2024, 17:26
© IMAGO

Wesley Sneijder snapt niet dat Riechedly Bazoer, Tahith Chong en Justin Kluivert nog op een plek in het Nederlands elftal hopen. Dick Advocaat onthulde maandagavond bij Veronica Offside dat zijn inspanningen om het drietal te overtuigen om voor een interlandcarrière voor Curaçao te kiezen, tot dusver nergens toe hebben geleid.

Advocaat, bondscoach van Curaçao, neemt het in juni met zijn ploeg op tegen Barbados en Aruba in de tweede ronde van de WK-kwalificatie in Midden-Amerika. De Kleine Generaal had Bazoer (AZ), Chong (Luton Town) en Kluivert (Bournemouth) graag in zijn selectie voor die interlands gehad, maar ze reageerden niet op de uitnodiging. "En er zijn er nog een paar, in totaal een stuk of zes. Dat zijn jongens die toch het idee hebben dat ze nog goed genoeg zijn voor het Nederlandse elftal. Dat mogen ze ook zelf bepalen, maar dat is wel teleurstellend”, aldus Advocaat.

Verdienen Bazoer, Chong en Kluivert nog een kans in Oranje?

Bazoer speelde in juni 2016 zijn zesde interland voor het Nederlands elftal. Op 13 november 2015 maakte hij zijn debuut als invaller tegen Wales. Met AZ speelde hij dit seizoen 41 officiële wedstrijden. Daarin scoorde hij niet, maar gaf de verdediger wel twee assists. Chong moet zijn debuut voor Oranje nog maken en speelde tot dusver alleen zes wedstrijden voor Jong Oranje. Daarin kwam de rechtsbuiten niet tot scoren. Iets dat hem in Engeland dit seizoen wel lukte. In 37 officiële duels voor Luton Town trof hij vijfmaal het net. Kluivert maakte in december 2019 voor het laatst deel uit van het Nederlands elftal en speelde in 2018 zijn enige twee interlands. Bij Bournemouth doet hij het dit seizoen een stuk beter. In 35 officiële wedstrijden maakte hij negen doelpunten en was de linksbuiten twee keer de aangever.

Lees ook: Commentaar op de scheids tijdens het EK? Gele kaart!

Sneijder snapt helemaal niks van het standpunt van het drietal. “Ik begrijp die spelers niet. Dat je nog steeds nu het idee hebt dat Ronald Koeman je gaat selecteren. Nee, Bazoer gaat er niet meer bij komen. Chong ook niet. En Kluivert ook niet", zegt hij resoluut. Volgens de recordinternational moeten de spelers de kans die Advocaat ze biedt (met Curaçao wellicht naar het WK) pakken. “Als voetballer is het WK spelen het mooiste wat er is, man. Ga die uitdaging aan, ga er lekker naartoe!”

Wim Kieft schrijft Kluivert echter nog niet af. “Die zit er wel een beetje tegenaan, als er blessures zijn ofzo.” Advocaat denkt niet dat de aanvaller van Bournemouth daarvan uit moet gaan. “Die zijn ook al 24, 25, hè? Of ze dan nog erbij komen... Maar: als die jongens zelf nog het idee hebben daar goed genoeg voor te zijn, wie ben ik dan om te zeggen dat ze dat niet zijn?”