Advocaat heeft beet en overtuigt jeugdinternational Oranje

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
09 mrt. 2024, 10:04
09 mrt. 2024, 10:08
© IMAGO

De eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao is bekendgemaakt in de nacht van vrijdag op zaterdag. Waar de 76-jarige oefenmeester eerder al uitsprak diverse voetballers met een Nederlandse nationaliteit te hebben benaderd, is hij er in geslaagd om Ar’jany Martha te overtuigen om voor Curaçao te kiezen. De linksback van Ajax zal met het het nationale elftal van het Caribische eiland afreizen naar Turkije voor een trainingskamp.

Martha speelde tussen 2018 en 2019 in totaal tien jeugdinterlands voor Nederland, verdeeld over verschillende vertegenwoordigende elftallen. Zijn laatste wedstrijd in het shirt van Oranje was voor Nederland Onder 17 in november 2019 tegen de Verenigde Staten (2-2) als rechtsbuiten. Twee jaar later zat Martha wel bij de selectie van Oranje Onder 19, maar werd hij weggestuurd door toenmalig bondscoach Bert Konterman. De vleugelverdediger had samen met Naci Ünüvar en Rio Hillen het coronaprotocol overtreden.

Dick Advocaat maakt selectie van Curaçao bekend

Advocaat begon op 15 januari als bondscoach van Curaçao. Maandag 4 maart was hij te gast bij Vandaag Inside, waar diverse namen van internationals werden opgesomd die benaderd zouden zijn door de ervaren trainer: Riechedly Bazoer (AZ), Joshua Brenet (FC Twente), Tahith Chong (Luton Town), Sontje Hansen (NEC), Justin Kluivert (Bournemouth), Armando Obispo (PSV), Shurandy Sambo (PSV) en Tommy St. Jago (Willem II).

Er werden meerdere spelers door Advocaat uitgenodigd voor het trainingskamp, waarin Curaçao oefenwedstrijden speelt tegen Hull City en Alanyaspor. Hoewel hij niet op individuele namen in wilde gaan, deed hij dat uiteindelijk toch. De voormalig bondscoach van Oranje zei dat Chong een ‘twijfelgeval’ is en dat Kluivert ‘heel duidelijk’ was: die mikt nog op Oranje. St. Jago ‘moet wedstrijden spelen met Willem II in de Keuken Kampioen Divisie’, Bazoer ‘reageert niet’ en Hansen is ‘pas 21’.

Lees ook: Zesvoudig Oranje-international stelt Dick Advocaat teleur

Advocaat wist Martha uiteindelijk te overtuigen om voor Curaçao te kiezen en haalde daarnaast ook Rayvien Rosario van Sparta Rotterdam voor de eerste keer bij het hoogste elftal van de huidige nummer 91 op de FIFA-ranglijst. Naast de twee talenten keerde Eloy Room (Vitesse) terug bij de selectie en werden Eredivisionisten Juriën Gaari, Godfried Roemeratoe, Kevin Felida (allen RKC Waalwijk), Sherel Floranus (Almere City) en Nathan Markelo (Fortuna Sittard) ook opgeroepen door Advocaat.

Selectie Curaçao

Doel: Tyrick Bodak (SC Cambuur), Trevor Doornbusch (FC Dordrecht), Eloy Room (Vitesse)

Verdediging: Shanon Carmelia (USV Hercules), Roshon van Eijma (TOP Oss), Sherel Floranus (Almere City), Juriën Gaari (RKC Waalwijk), Nathan Markelo (Fortuna Sittard), Ar'jany Martha (Ajax), Justin Ogenia (FC Eindhoven)

Middenveld: Vurnon Anita (Al-Orobah), Juninho Bacuna (Birmingham City), Leandro Bacuna (FC Groningen), Kevin Felida, Godfried Roemeratoe (beiden RKC Waalwijk), Rayvien Rosario (Sparta Rotterdam), Jaron Vicario (FC Den Bosch)

Aanval: Kenji Gorré (Umm Salal), Anthony van den Hurk (Helmond Sport), Rangelo Janga (Salamina Famagusta), Brandley Kuwas (Clubloos), Jearl Margaritha (Sabah FK), Xander Severina (Partizan Belgrado)