Vlag van Nederland

Vanavond speelt Oranje tegen Portugal, en dat is nou precies het land waar Bas Dost wél uiterst succesvol is. Afgelopen vrijdag speelde Dost in het Nederlands elftal opnieuw een zeer matige wedstrijd. Het is alweer de zoveelste, want hoe goed Dost het ook doet bij zijn club, in Oranje bakt hij er over het algemeen vrij weinig van.

De tegenstander van vanavond snapt dat ook niet, en kijkt als het naar Oranje kijkt juist vooral naar die Bas Dost. “Verder kennen wij Nederland niet goed. Bij Sporting Portugal draait alles om hem. Het is ongelooflijk hoe makkelijk hij scoort. Gek dat het niet lukt bij Oranje”, aldus journalist Ricardo Quaresma, die ook graag terugkijkt op wedstrijden tegen Oranje uit het verleden.

Hij grapt ook nog over Maniche, de man die Oranje zowel in 2004 als in 2006 pijn deed tijdens een eindtoernooi.”Jullie hoeven niet bang te zijn, hij is inmiddels veertig jaar en zal niet meer meedoen tegen Nederland”, zegt hij met een knipoog.

Waarom is Portugal toch altijd zo’n angstgegner geweest voor Oranje, en werd voor het laatst in 1991 van ze gewonnen? “Wij spelen altijd goed tegen elftallen die de bal willen hebben”, stelt Quaresma. “Dan krijgen we uiteindelijk ruimte en daar houden we van. We hebben veel meer problemen met teams die flink verdedigen. Dat zagen we in de groepsfase van het EK in Frankrijk dat we wonnen.”

Portugal heeft geleerd dat alles draait om winnen, en niet om mooi voetbal. Quaresma over het gewonnen EK 2016: “Het was geen mooi voetbal. De Portugezen houden ook niet van het spel, maar het is effectief. Op het EK 2004 in eigen land speelden we wel mooi voetbal, maar verloren we onverdiend de finale van Griekenland. Daar hebben we van geleerd. Het gaat alleen maar om winnen.”

Lees meer over: ,