Vlag van Nederland

Het Nederlands elftal neemt het vanavond in Gelsenkirchen op tegen Duitsland. In dat duel staat niet alleen de eer op het spel, maar ook een flinke som geld en plaatsing voor de eindronde van de Nations League. Genoeg om voor te voetballen dus, maar hoe zit het nou precies.

De KNVB heeft als startgeld van de Nations League al 2,25 miljoen euro ontvangen van de UEFA. Mocht Oranje vanavond gelijkspelen of winnen van Duitsland, dan is het eerste in de poule en mag de KNVB nogmaals €2,25 miljoen bijschrijven. Oranje plaatst zich dan namelijk voor de Final Four in juni 2019 in Portugal. Winst van dat ‘eindtoernooi’ zou nog eens 6 miljoen euro opleveren. In totaal staat er vanavond dus nog 8,25 miljoen euro op het spel.

Overigens is het sowieso lucratief om naar Portugal te mogen, want de verliezend finalist ontvangt 4,5 miljoen. De winnaar van de troostfinale om de derde plaats gaat met 3,5 miljoen euro naar huis. De ploeg die vierde en laatste wordt krijgt altijd nog 2,5 miljoen euro.

De sportieve voordelen

Naast de financiële voordelen zijn er natuurlijk ook sportieve voordelen voor Oranje. Plaatsing levert volgend jaar juni een mooi toernooitje op, en de overwinning van afgelopen vrijdag zorgde er sowieso al voor dat Oranje ook bij de volgende Nations League bij de beste landen van Europa zit. Duitsland niet, dat degradeerde door die zege van Oranje op Frankrijk naar de B-divisie.

Nederland is daarnaast, door de zeges op Frankrijk en Duitsland, verzekerd van een beschermde status bij de loting voor de kwalificatie van het EK in 2020. De loting is op 2 december. Dan worden 55 landen verdeeld in tien groepen. De nummers een en twee plaatsen zich rechtstreeks voor het EK, dat in dertien landen wordt afgewerkt. Oranje zal dan alleen maar landen uit lager geklasseerde groepen loten.

Als laatste is er nog de FIFA-ranking, die vaak ook gebruikt wordt als het gaat om lotingen. Een overwinning op nummer 2 Frankrijk weegt daarin lekker mee en als Oranje ook Duitsland weet te verslaan dan zal de weg omhoog alleen maar verder ingezet worden.

Lees meer over: ,