Vlag van Nederland

Het jaar 2018 zit erop en we starten het jaar 2019 voor het Nederlands elftal vol goede moed. We hebben inmiddels de magere jaren achter ons gelaten en Oranje heeft weer kleur op de wangen. Daarom kijkt heel Nederland uit naar 2019, waarin Oranje kwalificatie voor het EK 2020 moet afdwingen en de finales van de Nations League mag spelen.

De afgelopen week was het echter ook voor onze internationals kerstmis en nieuwjaar, en dat werd natuurlijk gevierd met de familie. Niet overal kon de champagne echter ontkurkt worden, want onder meer in Engeland werd gewoon gevoetbald de afgelopen weken. De spelers in de Eredivisie, Duitsland en Spanje genieten echter wel van een winterstop.

Het is in elk geval een mooi moment om de balans eens op te maken, want 2019 zal voor meerdere internationals een interessant jaar worden. Wie gaat er voor de prijzen spelen, welke spelers gaan een mooie transfer maken en wie zal er evt. afscheid moeten gaan nemen. We maken een rondje langs de Europese velden waar onze internationals spelen, startend in de Eredivisie.

De strijd tussen Ajax en PSV

Als in de Eredivisie de afgelopen maanden één ding duidelijk werd dan is het wel de suprematie van PSV en Ajax. Beide clubs verloren respectievelijk slechts drie en vijf punten in de eerste seizoenshelft en niks wijst erop dat dit na de winterstop heel anders zal wezen. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan enkele vaste Oranje-klanten bij beide clubs. Zowel bij Ajax als bij PSV spelen verschillende internationals een zeer belangrijke rol.

Beginnend bij koploper PSV, waar onder meer Jeroen Zoet, Luuk de Jong en Steven Bergwijn zich veelvuldig laten zien de afgelopen maanden. Luuk de Jong scoort weer aan de lopende band en is in Oranje tegenwoordig hét breekijzer als het even niet loopt. Op een basisplaats hoeft hij niet te rekenen, maar hij zit wel altijd bij de selectie. Hetzelfde geldt voor Jeroen Zoet, die tweede doelman is achter Jasper Cillessen. Hij zal ook altijd opgeroepen worden en wachten op een blessure van Cillessen. Steven Bergwijn is het opkomende talent dat zich steeds meer in de kijker speelt. Alles wijst erop dat hij een vaste waarde aan het worden is in Oranje. Denzel Dumfries liet zich in de laatste interlands ook steevast zien als erg sterke rechtsback.

Bij Ajax lopen momenteel de twee meest gewilde spelers van de Eredivisie rond. Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt zijn de laatste maanden continu het gesprek van de dag in bijna heel Europa. Het kan dan ook bijna niet anders of de twee jonge Ajacieden gaan een transfer maken naar een Europese topclub. Dat is ook goed nieuws voor Oranje, want spelen op internationaal topniveau zal deze spelers alleen maar beter maken. Daley Blind keerde juist terug op het oude nest en met zijn ervaring blijkt hij een belangrijke speler, zowel voor Ajax als bij het Nederlands elftal.

Bij Feyenoord gaat het allemaal wat minder dit jaar, maar Steven Berghuis en Tonny Vilhena blijven toch altijd in beeld bij Oranje. Wie weet kunnen zij nog een mooie stap naar het buitenland maken en zo onderdeel van Oranje blijven.

Twee toppers bij Liverpool

Als we over de grens kijken dan komen we in eerste instantie uit in Liverpool. Daar spelen Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum wekelijks en staan na een matige decembermaand van Manchester City dik bovenaan in de Premier League. Zij zullen er alles aan willen doen om Liverpool voor het eerst in bijna 30 jaar kampioen van Engeland te maken. De twee zijn natuurlijk ook vaste waardes in Oranje, en het spelen op topniveau in Engeland maakt ook deze spelers alleen maar beter.

Weg uit de Engelse stad hoeven de twee voorlopig niet. Ze hebben het goed naar hun zin in de stad met NetEnt Casinos, the Beatles en volop leven in restaurants en bars. De havenstad in Engeland leeft en mocht Liverpool zich tot kampioen kronen dan schrijven de twee Oranje-helden letterlijk geschiedenis voor de roden uit de stad.

Memphis en Babel geven aanval Oranje glans

In de aanval van Oranje was het na het vertrek van Robin van Persie en Arjen Robben een beetje zoeken. Inmiddels heeft Koeman echter de keuze gemaakt voor zijn basis. Naast Steven Bergwijn, en zo nu en dan ook Quincy Promes, kiest hij steevast voor de opgeleefde Ryan Babel en Memphis Depay. Het duel heeft de lastige jaren achter zich gelaten en spelen zowel bij hun clubs Besiktas en Olympique Lyon als bij het Nederlands elftal steeds meer een belangrijke rol.

Ondanks dat Ryan Babel wat ouder is ziet de toekomst van de aanval van Oranje er niet slecht uit. Memphis en Bergwijn kunnen nog jaren mee, en er komen meerdere jonge gasten aan die staan te springen om het van Ryan Babel over te nemen. Onder meer Justin Kluivert ziet dat wel zitten, maar in het buitenland zijn ook toptalenten als Redan en Chong steeds vaker op de deur van het eerste van hun clubs aan het kloppen. Naast talenten als Groeneveld en Dilrosun ziet het er prima uit voor bondscoach Ronald Koeman.

Enige zorgenkindje de doelman?

Als we ons dan toch ergens zorgen om moeten maken is het misschien wel onze doelman. Jasper Cillessen laat in Oranje telkens zien dat hij niet veel lijdt van zijn plek op de bank bij Barcelona, maar toch zouden wij graag zien dat hij een transfer maakt naar een club waar hij wel wekelijks aan spelen toekomt. Wie weet kan hij deze winter of anders in de zomerstop een mooie stap maken naar een andere Europese topclub, waar hij wel aan spelen toekomt. Dan lijkt hij zich voorlopig geen zorgen te hoeven maken over een basisplek in Oranje.