Het Nederlands elftal speelt zaterdagavond in Podgorica tegen Montenegro voor de WK-kwalificatie. Het betekent het treffen tussen de nummers 1 en nummers 4 uit groep G. Met een winst kan de selectie van Louis van Gaal een belangrijke stap zetten richting directe kwalificatie voor het WK, terwijl Montenegro nergens meer voor speelt. Maar wie is deze tegenstander van Nederland ook alweer?

Montenegro, dat ongeveer drie keer kleiner is dan Nederland en ruim 600.000 inwoners heeft, is onafhankelijk sinds 2006 en speelde haar eerste interland in maart 2007 tegen Hongarije. Het staat vandaag de dag 73e op de FIFA-ranglijst, boven Noord-Macedonië en onder Irak. De trainer is de 54 jaar oude Miodrag Radulovic, die in zijn loopbaan als speler voornamelijk in voormalig Joegoslavië speelde en hiervoor bondscoach was van Birma en Libanon, en voor de groep stond bij clubs in Montenegro, Koeweit, Kazachstan en Iran.


Fatos Beqiraj, de 33-jarige aanvaller van Astana uit Kazachstan, is de speler uit de selectie met de meeste interlands en direct ook recordinternational van Montenegro. Beqiraj speelde 83 interlands en maakte daarin 14 doelpunten. De grootste namen in de selectie zijn Stevan Jovetic en Stefan Savic. Jovetic is na omzwervingen bij Partizan Belgrado, Fiorentina, Manchester City, Inter, Sevilla en Monaco in Berlijn bij Hertha BSC beland. Jovetic is topscorer aller tijden van zijn land met 31 goals in 62 interlands. Savic speelde ook voor Partizan, Manchester City en Fiorentina, alvorens bij zijn huidige club Atlético Madrid te geraken. De verdediger speelde tot dusver 59 interlands. Andere bekende namen zijn Adam Marusic, die voor Lazio Roma uitkomt en Uros Djurdjevic, de aanvaller die bij Sporting Gijón speelt en in het verleden nog even voor Vitesse uitkwam.

Het is de eerste keer dat Oranje een uitduel speelt tegen Montenegro. Het Nederlands elftal kan echter een voorbeeld nemen aan het duel van 4 september 2021, toen het in Eindhoven te sterk was voor Montenegro (4-0, doelpunten Depay (2), Wijnaldum en Gakpo). Hoewel Montenegro enkele sterke spelers heeft, is het geen verrassing dat de thuisploeg door goksites als Bet365 en BetCity als underdog wordt gezien in het duel tegen Nederland, al schat iedere bookmaker de kansen net iets anders in. De goksites voetbal pagina van de sportweddenschappen expert sportytrader kan bekeken worden voor een klassement van beste bookmakers in Nederland. Die lijst van beste goksites komt onder meer tot stand door een beoordeling van de odds, de kwaliteit van de website en de welkomstacties en bonussen die worden aangeboden. Handig wanneer je van plan bent te gaan inzetten op Montenegro-Nederland.