Maandagavond haakte doelman Justin Bijlow af bij de selectie van het Nederlands elftal. Dat betekent dat de eerste doelman van Oranje de afgelopen interlands vervangen moet worden. Maar wie kiest bondscoach Louis van Gaal als vervanger van Bijlow onder de lat?

Van Gaal heeft twee andere keepers in zijn selectie opgenomen, Jasper Cillessen en de onbekendere Mark Flekken. Wie van de twee zal hij kiezen? Of gaat hij toch nog voor Tim Krul, die hij alsnog opriep als vervanger van Bijlow?

Jasper Cillessen

De logische keuze lijkt Jasper Cillessen te zijn. De doelman van Valencia keepte al zestig keer in het shirt van Oranje en was tot afgelopen zomer jarenlang de nummer één onder de lat van het Nederlands elftal. Met zijn ervaring zou hij normaal gesproken zo in moeten kunnen stappen zonder onder heel hoge spanning te staan.

Er is echter één maar, Cillessen zou oorspronkelijk helemaal niet bij de selectie zitten. Bondscoach Louis van Gaal wilde Tim Krul oproepen, maar die wilde zelf niet komen, om zich volledig op zijn club Norwich City te kunnen focussen. En ook Joël Drommel zou in de pikorde waarschijnlijk nog boven Cillessen staan, mits hij niet geblesseerd was geweest.

De vraag is dus of Cillessen van nummer vijf of zes in de rangorde ineens de tweede keuze zal zijn, nu de nood aan de man is en het om een allesbeslissend duel gaat tegen Noorwegen vanavond.

Mark Flekken

Ineens kwam Louis van Gaal twee maanden geleden met een nieuwe doelman op de proppen. Mark Flekken was zijn naam, hij speelt al bijna z’n hele leven in Duitsland en zou ‘ontzettend goed met zijn voeten’ zijn. De meeste mensen moesten zijn naam toch even Googlen en kwamen erachter dat de 28-jarige Flekken al op zijn 16e van Roda JC naar Alemannia Aachen vertrok.

In Duitsland keepte hij al die jaren aardig bij clubs als Aachen, Greuther Fürth en Duisburg, maar echt opvallen deed de lange doelman niet. In 2018 stapte hij over naar Freiburg en daar begon hij steeds meer op te vallen. Daarrom haalde van Gaal hem twee maanden geleden bij de selectie en is hij deze periode opnieuw geselecteerd. Tot een debuut kwam het de afgelopen wedstrijden echter nog niet. Durft Van Gaal het aan om Flekken vanavond in het cruciale duel tegen de Noren voor de leeuwen te gooien?

Tim Krul

Op zich zou de keuze voor Tim Krul als doelman ook best te verklaren zijn. De keeper van Norwich was er op eigen verzoek niet bij, maar zou anders zeker geselecteerd zijn door Van Gaal. En hij wordt toch niet voor niks alsnog bij de selectie gehaald een avond voor het optreden tegen Noorwegen.

Van Gaal is er gek genoeg voor om alsnog de ervaren Krul te kiezen in de wedstrijd tegen de Noren vanavond. Hij wisselde natuurlijk al eens zijn eerste doelman Jasper Cillessen voor Tim Krul in de penaltyserie op het WK 2014 tegen Costa Rica.

Toch lijkt het niet heel waarschijnlijk dat Krul het doel vanavond verdedigt. Hij zat niet bij de selectie en meldt zich pas dinsdagochtend bij de groep. Hij heeft dus helemaal niet met de jongens getraind de afgelopen week, wat voor Flekken en Cillessen wel het geval is.

Conclusie

Als Van Gaal zich aan zijn woord houdt, dan is Flekken zijn eerste keuze vanavond. Hij zei vrijdagavond namelijk “Flekken is mijn tweede doelman achter Bijlow en Cillessen is nummer drie.”

Daarmee wilde hij echter niet direct zeggen dat hij ook voor Flekken zou kiezen bij het wegvallen van eerste doelman Bijlow. “Je moet gewoon logisch nadenken.” Waaruit je alsnog zou kunnen concluderen dat het logisch zou zijn als de nummer twee het opengevallen gat zou vullen.

Toch is het boek Cillessen ook zeker niet gesloten voor Van Gaal. Ook al was hij er de vorige periodes niet bij: „Hij was ook geblesseerd”, zei Van Gaal vorige week. “Hij is nu op de weg terug. Ik dicht Jasper grote kwaliteiten toe.”

Of zal Van Gaal toch voor de alsnog opgeroepen Tim Krul kiezen? Toen maandagavond bekend werd dat Bijlow niet zou kunnen keepen werd direct Tim Krul erbij gehaald. Zou hij alsnog de voorkeur krijgen van Van Gaal, nu het er echt om gaat spannen?

Update 16.45 uur

Inmiddels weten we wat Van Gaal gaat kiezen. Jasper Cillessen staat vanavond onder de lat tegen Noorwegen. Van Gaal kiest dus toch voor de ervaring van Cillessen in het belangrijke duel van vanavond.