Valentijn Driessen vindt het terecht dat Ronald Koeman na de oefeninterland van Nederland tegen Duitsland klaagde over de beperkte mogelijkheden met een EK-selectie van 23 spelers. “Een gotspe als je meeneemt dat Koeman voor het oefenblok tegen Schotland en Duitsland liefst tien(!) potentiële internationals niet kon oproepen vanwege blessures.” De UEFA gaat na de oproep van Koeman de omvang van de EK-selecties nader bestuderen.

Vanaf het WK van 2002 bestonden EK- en WK-selecties uit 23 spelers per land, maar vanwege de coronapandemie werd dat gewijzigd. Voor het EK 2021 en het WK in 2022 mochten bondscoaches 26 spelers selecteren. Dat is voor het EK in Duitsland niet het geval en dat vindt Koeman absurd. “Kijk naar de belastbaarheid van spelers aan het einde van het seizoen. Weet je hoeveel landen nu al kampen met veel geblesseerde spelers? Het is absurd dat je geen 26 spelers meer mag selecteren”, zei de bondscoach van Oranje.

Lees ook: ‘Koeman neemt Oranje-speler in topvorm niet mee naar EK’

Driessen wijst erop dat de al overvolle speelkalender alleen maar voller en voller wordt ‘zonder dat de fysieke gesteldheid – en belasting – van de topspelers in acht wordt genomen’. De UEFA gaf donderdag aan dat een mogelijke uitbreiding van de selecties besproken zal worden op 8 april. “Koeman ziet daarin een rol weggelegd voor Nigel de Jong, directeur topvoetbal KNVB, om druk uit te oefenen binnen de UEFA. De sportieve belangen moeten zwaarder wegen dan de financiële. De Jong kan trouwens wel een succesje, al is het in de vergaderzaal, gebruiken in zijn rol als directeur. Van veel sportief succes is onder zijn leiding nog geen sprake bij de KNVB”, oordeelt de chef voetbal van De Telegraaf in zijn column.

Driessen somt vrijdag enkele teleurstellende Oranje-momenten op sinds De Jong de scepter zwaait in Zeist. “Hij zag Oranje afgaan tijdens de Final Four van de Nations League, Jong Oranje sneuvelen in de groepsfase van het EK, Oranje onder 19 jaar en onder 17 jaar het EK missen, de Oranjevrouwen uitgeschakeld worden in de kwartfinale van het WK en diezelfde vrouwen kwalificeerden zich niet voor de Olympische Spelen van Parijs. En dan kozen twee toptalenten (Dean Huijsen en Lily Yohannes) voor respectievelijk Spanje en Amerika.” Laatstgenoemde is weliswaar opgeroepen voor de Verenigde Staten, maar wacht nog op een Nederlands paspoort. Daarna wil de middenvelder van Ajax een keuze maken.

Lees ook: Antonio Rüdiger wekt woede bij Oranje-spelers

Driessen betreurt dat enkele kleine EK-landen van mening zijn onvoldoende spelers te hebben om de kwaliteit van hun selecties te waarborgen indien de UEFA overgaat tot selecties van 26 spelers. “Kortzichtig van deze voetbalbonden en bondscoaches, die maximaal reiken tot de kwartfinales en voor het grote publiek relatief oninteressante EK-deelnemers zijn. Terwijl onderweg grote vedetten extra risico lopen het toernooi uitgeschopt te worden. Om EURO 2024 kwalitatief te beschermen en geen spelers op het tandvlees de eindfase te laten bereiken zouden de UEFA-voetbalbobo’s hun oren naar Koeman, Julian Nagelsmann en De Jong moeten laten hangen.”

Lees ook: Derksen en Driessen wijzen beste speler van Oranje aan

Koeman stelde dinsdagavond dat Nagelsmann het met hem eens is. Ook de Engelse bondscoach Gareth Southgate pleitte al voor een grotere EK-selectie. Het stoorde Koeman ook dat hij zijn definitieve EK-selectie al op 7 juni moet inleveren bij de UEFA. Oranje komt pas op 16 juni voor het eerst in actie op het EK. “Ik mag na 7 juni niet meer wisselen bij blessure. Dat mag alleen als een keeper geblesseerd raakt, maar bij een veldspeler niet. Hoe wil je trainen? Als een veldspeler geblesseerd is – en dat gaat gebeuren – kun je niet eens elf tegen elf spelen op de training.”