Lily Johannes van Ajax speelt voorlopig niet voor Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
26 mrt. 2024, 18:39
26 mrt. 2024, 18:46
© IMAGO

Lily Yohannes is voor het eerst opgeroepen voor het nationale elftal van de Verenigde Staten. Het zestienjarige toptalent van Ajax zit bij de 23-koppige selectie voor twee wedstrijden in het vriendschappelijk toernooi om de SheBelieves Cup. Een interlandcarrière bij Oranje is echter nog niet uitgesloten voor de middenvelder annex geboren Amerikaanse, die vanwege het werk van haar vader sinds haar tiende in Amsterdam woont en voor Ajax speelt.

De selectie heeft hoe dan ook nog geen consequenties, daar speelsters tot 21-jarige leeftijd kunnen overstappen naar een ander land. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Ajax-trainer Suzanne Bakker liet dinsdag in aanloop naar de Champions League-wedstrijd tegen Chelsea weten dat Yohannes nog geen definitieve keuze heeft gemaakt. "Ze gaat volgende week ervaring opdoen bij het Amerikaanse team. Op het moment dat ze dan een keuze moet maken, weet ze ook hoe het daar is."

Lees ook: Koeman onthult inhoud van gesprek met Xavi Simons

De KNVB is al bijna een jaar bezig met het regelen van een Nederlands paspoort voor Yohannes. De tiener snuffelde afgelopen winter in Portugal ook al rond bij het Nederlands jeugdelftal Onder 19. Andries Jonker was er afgelopen weekeinde nog van overtuigd dat Yohannes, met het oog op een interlandcarrière, voor Oranje zou kiezen in plaats van de Verenigde Staten.

“Ze heeft te kennen gegeven dat ze graag voor Nederland wil uitkomen. Dus neem ik aan dat die kans redelijk groot is.” Een gesprek met Yohannes zelf heeft Jonker nog niet gevoerd. Dat was uitgesteld tot na de Champions League-wedstrijd van woensdag tegen Chelsea. Yohannes zei recent nog tegen de Volkskrant dat ze pas een definitieve keuze tussen Nederland en de Verenigde Staten maakt als ze een Nederlands paspoort heeft ontvangen. "Het is iets voor later."

“Dit is echt puur een ervaring voor haar”, benadrukt Bakker. “Als ze dan een keer een keuze moet maken, weet ze ook hoe het daar (bij de VS, red.) is. ‘Ga dat doen en volg je gevoel om uiteindelijk een goede beslissing te nemen’, was de boodschap die ik heb meegegeven.” Het is voor Yohannes de eerste invitatie voor het Amerikaanse A-elftal. Ze speelde eerder wel al jeugdinterlands voor de VS.