Dit is waarom Gravenberch deze maand niet voor Oranje speelt

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
14 nov. 2023, 07:40
26 jan. 2024, 09:14
© ProShots

Ryan Gravenberch speelt ook deze maand geen interland voor Jong Oranje noch het Nederlands elftal. In de vorige interlandperiode ontbrak de middenvelder van Liverpool vanwege een straf in de selectie van Jong Oranje. Hij zegde in september af omdat hij zich wilde richten op zijn nieuwe club Liverpool. Dat konden zowel Reiziger als bondscoach Ronald Koeman niet waarderen. Reiziger zei destijds wel dat Gravenberch nog niet klaar was bij Jong Oranje, al selecteerde hij hem ditmaal opnieuw niet.

"Het heeft niets met een straf te maken, die is al achter de rug. Maar in de voorbije twee periodes heeft het huidige team het goed gedaan (vier zeges in vier duels, red.). Dat is de reden om Ryan nu niet mee te nemen", stelt Reiziger. Nigel de Jong, directeur voetbalzaken van de KNVB, bracht deze boodschap aan Gravenberch over. "Hij reageerde daar goed op", zegt Reiziger. "Of Ryan zijn excuses heeft aangeboden? Die hoef ik niet te ontvangen. Het is een leerproces en vanuit ons is het signaal afgegeven. Daarna ga je weer door."

Wanneer maakt Gravenberch zijn rentree in Oranje?

Of Gravenberch er in de volgende interlandperiode in maart wel bij is, weet Reiziger niet. "Je weet ook niet of hij dan bij het grote Oranje zit en nog voor Jong Oranje in aanmerking komt, want hij speelt veel goede wedstrijden bij Liverpool. Dat is alleen maar prettig. Maar nogmaals, we hebben nu drie periodes kort achter elkaar en deze groep heeft het goed gedaan. Dat is ook echt de reden om Ryan nu niet mee te nemen." Jong Oranje, tot nu toe soeverein onder Reiziger, hervat de EK-kwalificatie donderdag met een thuisduel met Jong Gibraltar. Vier dagen later wacht een uitduel met Zweden.

Gravenberch is sterk begonnen bij Liverpool, waar hij twaalf officiële duels achter de rug heeft en gemiddeld 47 minuten per wedstrijd op het veld stond. De laatste twee duels met Toulouse (Europa League) en Brentford (Premier League) moest hij door een lichte blessure aan de knie echter laten schieten, waardoor Koeman uiteindelijk voor fittere opties voor het middenveld van het Nederlands elftal heeft gekozen. Oranje bereidt zich voor op de EK-kwalificatieduels met Ierland en Gibraltar.

Gravenberch was achttien jaar en tien maanden toen hij onder Frank de Boer zijn debuut in het Nederlands elftal maakte. Dat deed hij op 24 maart 2021 als invaller in de met 4-2 verloren WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Turkije. Hij speelde tot dusver elf interlands voor Oranje, maar zijn laatste dateert van 25 september 2022. De karige speeltijd bij zijn ex-werkgever Bayern München zorgde ervoor dat zowel Louis van Gaal als Koeman voor andere opties koos. In september gooide hij vervolgens zijn eigen glazen in.