Nederland heeft unicum te pakken met Olympisch ticket na succes in Spanje

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
28 feb. 2024, 15:48
28 feb. 2024, 15:48
© IMAGO

Nederland is tijdens de Olympische Spelen in Parijs ook vertegenwoordigd bij het golfen. Anne van Dam plaatste zich voor het grootste sportevenement door een wijziging in de kwalificatie en is nu zeker van deelname. Eerder was de 28-jarige golfster al present tijdens de Spelen in Tokio.

Eind november werd Van Dam tweede op het Andalucía Costa del Sol Open de España en door een wijziging in de olympische kwalificatie-eisen kon zij deze prestatie gebruiken om kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs af te dwingen. Door de wijziging zijn golfers niet meer afhankelijk van hun plek op de wereldranglijst. Er mogen nu acht toernooien met een sterk deelnemersveld worden aangewezen om een olympisch ticket te bemachtigen en hierbij is een plek bij de beste acht vereisd.

Nederlandse golfers op de Olympische Spelen

Van Dam is dankzij haar tweede plaats de eerste Nederlandse golfer die een plek op de Olympische Spelen veilig heeft gesteld. Drie jaar geleden nam ze ook deel en eindigde ze als 57ste op de Spelen in Tokio. Dit jaar hoopt ze op meer. “Ik wil als eerste Nederlandse golfer een medaille winnen voor onze sport”, aldus Van Dam.

Mogelijk is Van Dam niet de enige Nederlandse golfer actief op de Spelen in Parijs. Naast de geboren Arnhemse maken nog vier andere Nederlanders kans op deelname aan het golftoernooi tijdens de Olympische Spelen. Dewi Weber, Joost Luiten, Daan Huizing en Darius van Drielen hebben allen nog zicht op een olympisch ticket.

Lees ook: Irene Schouten (31) verrast en zet punt achter schaatscarrière

Het olympische golftoernooi vindt plaats op Le Golf National nabij de Franse hoofdstad. Het toernooi van de mannen duurt van 1 augustus tot en met 4 augustus. Drie dagen later begint het vrouwentoernooi. Dit duurt tot en met 10 augustus.