Irene Schouten (31) verrast en zet punt achter schaatscarrière

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
19 feb. 2024, 16:53
19 feb. 2024, 17:03
© IMAGO

Irene Schouten heeft haar loopbaan als schaatsster beëindigd. De 31-jarige atlete, die bij de Olympische Spelen van Peking in 2022 drie gouden medailles veroverde, is toe 'aan een nieuwe levensfase'. Schouten kwam dit weekend nog in actie bij de WK afstanden in Calgary. Daar pakte ze drie gouden medailles, onder andere op de massastart, waar ze na een val alsnog zegevierde.

“Na mijn succesvolle Olympische Spelen en vele wereldtitels kan ik terugkijken op een supermooie en geslaagde carrière”, aldus Schouten in een verklaring van haar management. “Ik heb bereikt wat ik wilde. Alleen het winnen van de Elfstedentocht ontbreekt nog op mijn lijst. Na het olympische jaar realiseerde ik mij dat het lastig zou worden om me direct aan een nieuwe olympische cyclus van vier jaar te committeren.”

Irene Schouten (31) beëindigt schaatsloopbaan

Of Schouten komend weekend in Heerenveen in actie zal komen op het Nederlands Kampioenschap allround, laat ze voorlopig in het midden. Wel geeft ze aan dat ze 'niet meer de droom' voor nog meer Olympische Spelen heeft. "Ik kan niet meer optimaal genieten van de dingen naast het schaatsen", zegt ze. De topsport begint haar 'gewone leven' te beperken.

Schouten, die ook in het marathonschaatsen actief is en in januari haar negende Nederlandse titel pakte, weet nog niet wat ze na het seizoen gaat doen. Haar schaatsloopbaan duurde vijftien jaar. Ze won acht EK-medailles, pakte dertien wereldtitels en veroverde vijf olympische medailles. De volgende Winterspelen zijn in 2026, in Milaan.

Lees meer over:

Nederland