Nederland loop organisatie WK mis

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
17 mei 2024, 08:33
17 mei 2024, 08:40
© IMAGO

Nederland loopt het WK voor vrouwen in 2027 mis. Het bid van Brazilië kreeg vrijdagmorgen op het FIFA-congres in Bangkok meer stemmen dan het gezamenlijke bid van Nederland, België en Duitsland.

Het bid van het Zuid-Amerikaanse land werd vorige week al hoger beoordeeld door de evaluatiecommissie van de FIFA. “De stadions zijn gebouwd voor de grootste internationale voetbaltoernooien, na in 2014 gastheer te zijn geweest van het WK 2014.” Daarnaast wees de commissie naar het feit dat de toewijzing aan Brazilië het eerste wereldkampioenschap voor vrouwen in Zuid-Amerika zou betekenen. “Dat kan een enorme impact hebben op het vrouwenvoetbal in de regio.”

Nederland loopt de organisatie van het WK 2027 mis

In Europa vonden er eerder al drie WK’s voor vrouwen plaats: in Zweden (1995), Duitsland (2011) en Frankrijk (2019). Daarnaast was Nederland in 2017 de gastheer van het WK. De Oranje Leeuwinnen wonnen dat toernooi.

Lees ook: Veel opvallende afwezigen in voorselectie van Oranje voor EK

Onder andere het Estádio Maracanã in Rio de Janeiro en het Estádio Nacional de Brasília Mané Garrincha in de hoofdstad Brasilia behoren tot de beoogde speellocaties voor het wereldkampioenschap. In Nederland waren de Johan Cruijff ArenA, De Kuip, het Philips Stadion, De Grolsch Veste en het Abe Lenstra Stadion mogelijke speellocaties. “De voorgestelde stadions hebben een kleinere capaciteit, wat betekent dat ze een hoge bezettingsgraad moeten hebben om de bezoekersrecords van de editie 2023 van het toernooi te overtreffen.” Dat was voor de evaluatiecommissie een nadeel.