Bergkamp's legendarische WK-doelpunt tegen Argentinië

Daniel Cabot Kerkdijk
29 mei 2024, 12:03
Dennis Bergkamp en Boudewijn Zenden vieren een doelpunt
© Imago - Dennis Bergkamp en Boudewijn Zenden vieren het winnende doelpunt tijdens Nederland-Argentinië

Het WK van 1998 zat bomvol memorabele momenten, maar het iconische doelpunt van Dennis Bergkamp in de kwartfinale tegen Argentinië was toch wel hét hoogtepunt van het toernooi. Dit doelpunt staat te boek als één van de mooiste WK-doelpunten aller tijden en zal voor altijd in de geheugens van de Nederlandse fans gegrift staan. In dit artikel gaan we dieper in op deze historische kwartfinale en het doelpunt van Bergkamp

Het doelpunt

De kwartfinale van het Wereldkampioenschap Voetbal werd op 4 juli 1998 afgewerkt in het Stade Vélodrome in de Franse stad Marseille. Nederland kwam dankzij een goal van Patrick Kluivert al in de twaalfde minuut van de wedstrijd op voorsprong, maar kon deze voorsprong niet lang volhouden. De Argentijnen maakte namelijk slechts vijf minuten later al de gelijkmaker. De doelpunten bleven vervolgens lange tijd uit, waardoor de spanning bij het Nederlandse én Argentijnse publiek flink toenam. In de negentigste minuut, vlak voor het einde van de reguliere speeltijd, kwam daar dan eindelijk een einde aan. Frank de Boer gaf een prachtige lange pass naar Dennis Bergkamp, die zich op dat moment rechtsvoor bevond. Bergkamp pakte de bal uiterst soepel aan, waarbij hij de Argentijnse verdediger Roberto Ayala achter zich liet. Vervolgens volgde een fenomenale beweging waarbij Bergkamp de bal langs de doelman Carlos Roa stuurde en de wedstrijd besloot. Het stadion barstte uit zijn voegen van opwinding en Nederland plaatste zich dankzij de 2-1 overwinning voor de halve finale tegen Brazilië.

.. ik heb opeens het gevoel dat we in de halve finale gaan komen!
— Jack van Gelder

Het commentaar van Jack van Gelder

Het bijzondere doelpunt van Bergkamp werd door het legendarische commentaar van Jack van Gelder nóg specialer. Hoewel er nog minder dan een minuut op de klok stond, bleef de sportverslaggever positief. “Nederland gaat in de halve finale komen, ik heb opeens het gevoel dat we in de halve finale gaan komen!” zei hij vol enthousiasme, vlak voor de aanval in gang gezet werd. Zijn voorspelling kwam nog geen seconde later uit. Vol passie schreeuwde van Gelder het uit: "Dennis Bergkamp! Dennis Bergkamp! Dennis Bergkamp! Dennis Bergkamp! Oh! Oh! Oh! Oh! Frank de Boer speelt de bal naar Dennis Bergkamp, die neem de bal feilloos aan en die schiet de bal erin. We spelen officieel nog twintig seconden, Dennis Bergkamp!" Zijn emotionele reactie was een prachtige weerspiegeling van de gevoelens van vreugde die de talloze Nederlandse voetbalfans op dat moment ook voelden.

Bergkamp's doelpunt tegen Argentinië zal voor altijd in ons collectieve geheugen gegrift staan als één van de meest memorabele momenten uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Het doelpunt stond symbool voor de technische vaardigheden en het grote talent waarover Bergkamp als speler beschikte. Het bijbehorende commentaar van Van Gelder geeft men decennia later nog steeds kippenvel.