Afellay geeft Oranje goede kans: ‘Die spelers weten totaal niet wat ze doen’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 jul. 2024, 07:35
Ibrahim Afellay, voormalig speler van het Nederlands elftal
© NOS - Ibrahim Afellay, voormalig speler van het Nederlands elftal

Ibrahim Afellay geeft Nederland een zeer goede kans om de finale van het EK in Duitsland te halen. De selectie van bondscoach Ronald Koeman treedt woensdagavond vanaf 21.00 uur in de halve finale aan tegen Engeland, een opponent waar Afellay absoluut niet wakker van ligt. “Tegen dit Engeland zie ik Nederland wel echt de finale halen”, vertelde de voormalig Oranje-international zondagavond bij Studio Fußball op de NOS.

Ofschoon Engeland de laatste jaren steevast minimaal de halve finale van een groot toernooi bereikt, is er toch veel kritiek op het spel van de selectie van bondscoach Gareth Southgate. Na een groepsfase met een 0-1 overwinning op Servië, een 1-1-gelijkspel tegen Denemarken en een 0-0-gelijkspel tegen Slovenië, volgden een achtste finale en een kwartfinale zonder maar ook een schot op doel in de eerste 75 minuten. Tegen Slowakije (2-1) werd maar nipt een verlenging afgedwongen en Zwitserland (1-1) werd na strafschoppen verslagen.

Artikel gaat verder onder video

Wie gaat de finale halen, Nederland of Engeland?

84.5%

15.5%

5251 stemmen

"Bij Engeland denk je echt: waar zit ik naar te kijken?", vertelde Afellay over de komende opponent van Oranje. "Ze weten van elkaar totaal niet wat ze gaan doen! Geen automatismen, de trainer weet het zelf ook niet. Hij wilde zaterdag Jude Bellingham eigenlijk wisselen, die op het veld dacht: wat gebeurt er nu? Als hij Bellingham wisselt, moet hij zijn paspoort inleveren."

Lees ook: Engelsen kijken angstig naar duel Oranje: ‘Zwaarst mogelijke tegenstander'

Artikel gaat verder onder video

"Op het moment dat Engeland achterstaat, ze alle schroom van zich afgooien en alle risico's gaan nemen, dan zie je wel dat ze creatief kunnen zijn. Dit Nederlands elftal, met de passie waarmee ze in de tweede helft hebben gespeeld... Laten we wel wezen, op het moment dat je geen goede wedstrijd speelt en het Nederlands elftal speelt met die urgentie, met die strijdlust... Tegen dit Engeland zie ik Nederland wel echt de finale halen."

Lees ook: Media noemen één reden die prestatie Oranje extra bijzonder maakt

Boudewijn Zenden deelt de mening van Afellay. "Southgate heeft geen duidelijke lijn in wat hij wil met het team. Er is heel veel kritiek in Engeland natuurlijk op het spel dat vertoond wordt. Waarschijnlijk ook terecht als je ziet wat voor spelers ze hebben." De winnaar van Nederland - Engeland speelt komende zondag de finale in Berlijn. De tegenstander komt voort uit Spanje - Frankrijk, een duel dat dinsdagavond op de planning staat.

Lees meer over:

Oranje Ibrahim Afellay