Media noemen één reden die prestatie Oranje extra bijzonder maakt

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
07 jul. 2024, 09:14
07 jul. 2024, 16:09
Virgil van Dijk, Stefan de Vrij, Nederlands elftal, Nederland - Turkije
© IMAGO - Virgil van Dijk en Stefan de Vrij, verdedigers van het Nederlands elftal

De Nederlandse ochtendkranten zijn lovend over de plaatsing voor de halve finale van het EK, desondanks blijven de media kritisch op het spel van Oranje. Door een zwaarbevochten zege op Turkije (2-1) zit het Nederlands elftal bij de laatste vier van het toernooi. Woensdag is Engeland om 21.00 uur de tegenstander in de halve finale.

Samet Akaydın zette Turkije tien minuten voor rust op een 0-1 voorsprong. Oranje wist die achterstand pas diep in de tweede helft om te zetten in een 2-1 voorsprong. Het Algemeen Dagblad spreekt dan ook van een 'regelrechte ontsnapping'. "Lange tijd oogde het Nederlands elftal vooral machteloos en krachteloos", vindt men. Tegen 'vechtmachine' Turkije lukte het Nederland lange tijd niet om een gaatje in de verdediging te vinden. "Turkije lokte Nederland in de val en had lange tijd amper iets te vrezen. In de kleine ruimtes hadden niet alleen Memphis Depay, Steven Bergwijn en Xavi Simons het moeilijk, óók topscorer en uitblinker Cody Gakpo."

Artikel gaat verder onder video

Media loven de prestatie van Oranjespeler Wout Weghorst

Volgens de krant was het inbrengen van Wout Weghorst het kantelpunt. "Met Weghorst bracht Ronald Koeman méér power in de spits, ten koste van de anoniem spelende Steven Bergwijn. De Tukker bracht meteen energie, duelkracht en een vleugje opportunisme." Met de spits voorop in de strijd kantelde Oranje de wedstrijd en plaatste de ploeg zich voor het eerst sinds het EK van 2004 (toen tegen Portugal) voor de halve finale.

Lees ook: Oranje op rapport na zege op Turkije: unanieme uitblinker en véél onvoldoendes

Volgens de NOS is de prestatie van Nederland door één reden een 'uitstekend resultaat'. "In principe heeft Koeman meer kwaliteit tot zijn beschikking dan Louis van Gaal bij het WK in Qatar, maar door de talloze blessures verviel dat voordeel flink. Sleutelspeler Frenkie de Jong is de voornaamste afwezige, maar ook de afwezigheid van onder anderen Teun Koopmeiners, Quilindschy Hartman, Noa Lang, Marten de Roon, Quinten en Jurriën Timber en Mats Wieffer telt. Dat maakt de prestatie van Koeman en Oranje des te knapper. Hij bouwde een echt team van de spelers die wel beschikbaar waren en gaf tot nu toe iedereen de indruk belangrijk te zijn", looft de NOS.

Wout Weghorst moet starten bij Nederland - Engeland

63.5%

36.5%

2875 stemmen

Trouw zag Nederland het vooral in de eerste helft lastig hebben, maar uiteindelijk pakte Oranje een verdiende zege. “Waar het in het eerste bedrijf nog werd afgetroefd op tactiek en vooral beleving, liet Oranje na de rust haar tanden zien. Met klinkend succes.” Weghorst was volgens de krant wederom cruciaal voor Oranje. “Met zijn inbreng kwam na de rust het heilige vuur in de ploeg dat nodig was om de strijdbare Turken te verslaan. De supersub ging voorin een tandem vormen met Depay en moest het vuurtje ook bij de Nederlandse ploeg flink opstoken, terwijl Simons naar de rechterflank verhuisde. Het werkte.”

Lees ook: Koeman looft één man na zege Oranje: 'Waren er maar meer met zo'n groot hart'

Artikel gaat verder onder video

Bij de Volkskrant ziet men ook dat Oranje een wereldprestatie heeft neergezet. "Nederland speelt als enige relatief kleine land de halve finale, tussen het geweld van Spanje, Frankrijk en Engeland", aldus Willem Vissers. De journalist zag echter niet alles goed gaan bij het Nederlands elftal. "Gakpo was onherkenbaar, Bergwijn deed voor spek en bonen mee, Simons was weer eens vermoeiend door zijn naïviteit, met zijn talloze balverlies door vreemde, mislukte trucs. Denzel Dumfries wist nauwelijks wat hij allemaal aan het doen was op de rechterflank en Depay, ja, die deed weer mee, al was hij een van de minst slechte spelers”, aldus de journalist. "Pas toen de ziel opbloeide en de tijd voor voetbal zonder risico voorbij was, om een roemloze uitschakeling te voorkomen, was Oranje voor even ontketend."

Lees ook: Kleedkamerbeelden met uitbundige Oranjespelers gaan viraal

Ook het NRC geeft toe dat Oranje 'veerkracht en geluk' nodig had om de halve finale te behalen. "Het Nederlands elftal was lang passief en kwetsbaar." De 'onverzettelijke' Turken hielden de ploeg van Koeman lang uit de wedstrijd, waardoor Nederland een 'slordige eerste helft' speelde. In de slotfase toonde Bart Verbruggen, die er bij de 0-1 minder goed uitzag, zijn klasse met een geweldige redding. Hij maakte zijn eerdere fout meer dan goed. "Een van de jongste en tegelijk rustigste Oranje-spelers op een wilde voetbalavond."