Analisten pakken Van Dijk aan om ‘vreemde’ uitspraak: ‘Als dit waar is…’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
29 jun. 2024, 08:22
30 jun. 2024, 13:25
Virgil van Dijk, verdediger en aanvoerder van Oranje
© IMAGO/Mee Met Oranje - Virgil van Dijk, verdediger en aanvoerder van Oranje

Jan Joost van Gangelen, Vincent Schildkamp, Anco Jansen en Leo Driessen hebben vrijdag met grote verbazing de persconferentie van Virgil van Dijk bekeken. De verdediger en aanvoerder van het Nederlands elftal weet het verlies van Oranje tegen Oostenrijk (2-3) op het EK in Duitsland niet aan de tactiek, maar aan de instelling van de spelers.

“Vandaag was een persmoment met Nathan Aké en onze captain Virgil van Dijk. Er werden vond ik opmerkelijk dingen gezegd. Waar ik mee wil beginnen is de uitspraak van Van Dijk”, opende Van Gangelen de uitzending van EK-praat bij ESPN vrijdagavond. “Tegen Oostenrijk ging het helemaal mis omdat er verschillende dingen werden gedaan. We kwamen niet tot één geheel, waardoor de ruimtes groter worden. Dan ben je elke keer te laat. Maar waar het echt mis ging was niet het tactische verhaal, maar de wil, duelkracht”, zei Van Dijk onder meer.

Artikel gaat verder onder video

Virgil van Dijk wekt verbazing op persconferentie Oranje

“Dat vond ik vreemd”, zei Van Gangelen over de uitspraken van Van Dijk. “Het zag er juist uit als een heel groot tactisch probleem”, reageerde Schildkamp instemmend. “Alsof ze niet wisten wat ze moesten doen als er een probleem ontstond op het veld. Als Jerdy Schouten wordt weggetrokken op het middenveld, dan verwacht je dat er een aantal mensen van achteruit doorstapt. Maar dat gebeurde niet. Het zag er inderdaad uit als een tactisch probleem. Zoals Van Dijk het besprak, leek het erop alsof hij dat niet erkende.”

Lees ook: Satirische video van afgekeurd Oranjedoelpunt gaat viraal

“Op een gegeven moment kwam de vraag wie zijn verantwoordelijkheid moest pakken”, ging Schildkamp verder. “Van Dijk antwoordde met: alle elf de spelers. Als je de tactiek wil bewaken, moeten zeker niet alle elf de spelers zich ermee gaan bemoeien. Je hebt in principe maar twee mensen nodig die het gaan aansturen: één iemand centraal achterin en één iemand op het middenveld. Zo pak je het aan.”

Lees ook: Van Hanegem hekelt mafketels na blamage Oranje en wijst naar Ajax

Driessen sprak van ‘een heel raar verhaal’ van Van Dijk. “Ik geloofde het niet. Als dit waar is, dan ga je met de verkeerde instelling het veld in”, stelde de tafelgast, die bijval kreeg van Jansen: “Dit was één en al een tactisch probleem, want ze hadden geen flauw idee wat ze moesten doen zonder bal. Geen flauw idee!”, aldus de oud-voetballer.

Lees meer over:

EK 2024 Oranje Virgil van Dijk