Van Hanegem hekelt mafketels na blamage Oranje en wijst naar Ajax

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
26 jun. 2024, 12:37
26 jun. 2024, 15:24
Willem van Hanegem, oud-speler van het Nederlands elftal
© IMAGO - Willem van Hanegem, oud-speler van het Nederlands elftal

Willem van Hanegem is geschrokken van de wanvertoning van het Nederlands elftal in de groepswedstrijd tegen Oostenrijk (2-3) op het EK in Duitsland. De vraag is of een elftal dat zo slecht heeft gespeeld als Oranje er toch weer kan staan in de achtste finales en in de optiek van de oud-international kan dat alleen als de komende dagen alles op tafel wordt gegooid. “Dat gezanik van de sfeer is zo goed en we zijn een hecht team, daar heb ik toch al weinig mee en het helpt ook niet om te presteren”, verzucht Van Hanegem.

“Al die medespelers ook die Joey Veerman even een schouderklop gingen geven na zijn wissel, waarom toch?”, vraagt Van Hanegem zich openlijk af in zijn column in het Algemeen Dagblad. “We hebben het over een EK, het is voetbal op het hoogste niveau en dan is er even geen ruimte voor medelijden. Laat hem gewoon even na zo’n vroege wissel. Wat Veerman liet zien in Berlijn was bedroevend, maar toch kan het een voetballer overkomen. Alleen, een topspeler beperkt zijn val op een avond dat het allemaal niet wil lukken.”

Artikel gaat verder onder video

Willem van Hanegem schrikt van Oranje

Van Hanegem erkent dat het weliswaar ook met de kwaliteiten van Veerman te maken heeft, maar wijst ook met een beschuldigende vinger naar ‘al die mafketels die hem de afgelopen maanden hebben bewierookt en hem gingen neerzetten als een soort kruising tussen Toni Kroos en Andrea Pirlo’. “Diezelfde aanbidders gaan hem nu afbreken tot op het bot, zo werken ze”, zo benadrukt de oud-international, die het complete middenveld van Oranje ‘dramatisch’ zag spelen tegen de Oostenrijkers.

Lees ook: Hoe wordt vanavond bepaald tegen wie Oranje op EK moet spelen?

“Jerdy Schouten en zeker Reijnders met dat rennen en vliegen ook. Oostenrijk is enthousiast maar toch gewoon met spelers waar we in de Eredivisie van riepen dat ze er niets van konden? Florian Grillitsch kon niet eens mee in het slechtste Ajax in jaren. En aan Max Wöber koesteren we toch ook geen sensationele herinneringen?”, zo verwijst hij naar de dertig wedstrijden die de verdediger jaren terug voor Ajax speelde.

Lees ook: Oranjespeler reageert woedend na wissel Veerman: 'Hij was echt boos'

Door de nederlaag gaat het Nederlands elftal als nummer drie van Groep D naar de achtste finales van het EK. Het is nog niet bekend wie de tegenstander is. Dat wordt Engeland of de winnaar van Groep E, maar het kan nog alle kanten op.

Lees meer over:

EK 2024 Oranje Joey Veerman