Bondscoach Frank de Boer geeft toelichting op voorselectie

Max Max
14 mei 2021, 14:08
14 mei 2021, 14:08
© IMAGO

Vanmiddag werd de voorselectie van het Nederlands elftal voor het EK dat volgende maand begint bekendgemaakt. Daarin zaten enkele opvallende namen, en ontbraken er ook een paar. Frank de Boer gaf tegenover OnsOranje uitleg over zijn keuzes.

Hij ging onder meer in op de afwezigheid van Ryan Babel in de selectie. Hij is, naast aanvoerder Virgil van Dijk, de meest aansprekende afwezige in de voorselectie. Van Dijk maakte vorige week bekend dat hij niet naar het EK gaat.

Drie spelers extra

De Boer mag drie spelers extra meenemen naar het EK. Dat betekent 26 in plaats van 23 spelers. Dat kan lastig zijn, maar biedt ook mogelijkheden: "Die drie extra spelers zijn aan de ene kant een nadeel, want je moet meer jongens tevreden houden die je op de reservebank neerzet."

Het heeft echter ook voordelen: "Anderzijds weten we ook dat sommige jongens geblesseerd kunnen raken en dan is het fijn dat je er een frisse jongen voor in de plaats kunt zetten. Daarnaast zitten we in een pandemie. Stel dat er een kleine uitbraak is, dan kan je dat waarschijnlijk goed opvangen. In dat opzicht is het wel gunstig."

Daley Blind

Een twijfelgeval in de voorselectie van Oranje is Daley Blind. Hij is ook voor langere tijd uitgeschakeld, maar in tegenstelling tot Virgil van Dijk is er hoop dat Blind wél meekan naar het EK: "We gaan er gezien de prognoses van de artsen en zijn eigen gevoel van uit dat hij het gaat redden. Hij zal er alles aan doen om het te halen, maar er kan ook een beetje vertraging optreden waardoor hij pas later in het toernooi inzetbaar is. Laten we hopen dat hij al eerder inzetbaar is en dat is ook wel de verwachting, maar je weet nooit of er een terugslag komt."

Jonge garde

Er zijn in de voorselectie van Oranje ook spelers opgenomen die met Jong Oranje naar het EK zouden kunnen gaan. Gakpo, Koopmeiners en Timber zijn sterkhouders van het team van Erwin vd Looi, maar dreigen dat toernooi nu te missen: "Dat doen we in goed overleg met Erwin, de bondscoach van Jong Oranje", aldus De Boer. "Ik heb daarin wel altijd de eerste keuze. De jongeren in onze selectie zouden, als ze afvallen, ook nog terug naar Jong Oranje kunnen. Die hebben natuurlijk ook een mooi toernooi in het vooruitzicht. Uiteindelijk beslis ik wie ik erbij ga nemen en dit zijn allemaal wel jongens die in aanmerking komen voor de definitieve selectie.”

De selectieprocedure

De Boer gaf tenslotte uitleg over de manier waarop zijn selectie tot stand gekomen is en waar hij zijn keuzes op heeft gebaseerd: "Ik kijk in eerste instantie naar kwaliteit, daarnaast kijk ik naar het systeem wat we gaan spelen. Gaan we één systeem spelen of meerdere systemen?"

Hij kijkt echter ook naar het fysiek van de spelers die hij meeneemt: "Natuurlijk is het belangrijk dat spelers ook echt fit zijn, al zijn er ook jongens zoals Daley waar we een beetje risico mee nemen. Daarnaast heb je jongens die niet heel veel gespeeld hebben dit seizoen, die moeten aan ons laten zien dat ze echt fit zijn en er klaar voor zijn.”