65-voudig international hoopt na privéproblemen op rentree in Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
06 jan. 2024, 08:37
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Jasper Cillessen zou dolgraag met het Nederlands elftal naar het EK in Duitsland gaan. De doelman van NEC erkent dat hij een veelbewogen jaar achter de rug heeft waarin hij het plezier in voetbal verloor en derhalve professionele hulp heeft gezocht. De 34-jarige Cillessen leeft op gespannen voet met zijn ex-vriendin, waarbij de alimentatie van hun dochtertje het grootste probleem vormt. Hij heeft het nu meer een plaats kunnen geven.

“Ik had te laat in de gaten dat ik echt last had van privéproblemen”, vertelt Cillessen zaterdag in gesprek met de Gelderlander. “Ik dacht dat ik die wel alleen kon handelen en wilde het er eigenlijk met niemand over hebben.” Cillessen was in maart vorig jaar nog de eerste doelman van het Nederlands elftal in de EK-kwalificatieduels met Frankrijk (4-0 verlies) en Gibraltar (3-0 winst). Mede door enkele ongelukkige optredens in de Eredivisie gedurende het voorbije jaar verloor hij het vertrouwen van bondscoach Ronald Koeman, die andere keuzes maakte.

Lees ook: Koeman gaat in januari drie spelers intensief volgen voor Oranje

Cillessen ging het gesprek aan met zijn familie. “Alles kwam er emotioneel gezien in één keer uit. Ik merkte dat het privéverhaal een enorme nasleep had, waardoor ik op het veld niet optimaal kon presteren.” De 65-voudig international heeft het Nederlands elftal nog niet uit zijn hoofd gezet. “Ik wil dolgraag naar het EK, maar ik ben ook realistisch. Ik haal momenteel niet het niveau dat gewenst is voor Oranje. Punt.”

Cillessen acht zichzelf desondanks niet kansloos. “Als ik weer de oude Jasper ben, is dat hopelijk goed genoeg om mee te mogen naar Duitsland. En anders word ik supporter. We zien het wel of ik er straks bij zit.” Koeman deed in de voorbije interlandperiodes beroep op Justin Bijlow, Mark Flekken en Bart Verbruggen. De doelman van Brighton & Hove Albion was de voorbije vier interlands de eerste doelman van Oranje.