Koeman gaat in januari drie spelers intensief volgen voor Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
05 jan. 2024, 09:24
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Ronald Koeman gaat zich in januari richten op een aantal specifieke dossiers rondom het Nederlands elftal waarin nog open eindjes zijn. Journalist Maarten Wijffels van het Algemeen Dagblad schrijft vrijdag dat de bondscoach de invulling van de selectie voor het EK in Duitsland al voor een groot deel heeft bepaald. Hij zal de spelers die in de kwalificatiefase de kastanjes uit het vuur hebben gehaald in principe, mits fit, selecteren voor het eindtoernooi in Duitsland. Koeman zal daarom deze maand enkele andere voetballers gericht gaan wegen, zo stelt Wijffels.

Dat is een andere werkwijze dan voorganger Louis van Gaal erop nahield. “Toen Van Gaal in 2022 het WK in Qatar voorbereidde, maakte hij maandenlang elke week een fictieve opstelling voor als Oranje op dát moment zou spelen. Soms verschilden de nummers 1 en 2 op posities letterlijk per keer.” Wijffels schrijft dat afgelopen herfst in de staf van het Nederlands elftal besloten werd dat januari een maand zou worden om aanvallers zoals Joshua Zirkzee (Bologna) en Thijs Dallinga (Toulouse) intensief te gaan volgen. “Koeman wil zien of zij misschien iets kunnen brengen wat er nu nog niet is.”

Selectie Nederlands elftal voor EK

Blessureleed zorgde ervoor dat Dallinga in november al werd opgeroepen voor de laatste EK-kwalificatieduels met Ierland (1-0) en Gibraltar (0-6). De aanvaller maakte uiteindelijk als invaller zijn debuut in Oranje. Ook de verrichtingen van Ryan Gravenberch bij Liverpool zullen in januari gericht worden gewogen. De nog altijd maar 21-jarige middenvelder komt bij Liverpool meer aan spelen toe dan bij Bayern München. Om uiteenlopende redenen speelde hij in 2022 en 2023 echter maar één minuut in het Nederlands elftal.

Koeman zal ook benieuwd zijn of Donny van de Beek bij Eintracht Frankfurt zijn loopbaan nieuw leven kan inblazen, terwijl hij volgens Wijffels ook ‘binnen een week of zes’ een definitieve beslissing over Georginio Wijnaldum zal gaan nemen. De ervaren middenvelder heeft bij Al-Ettifaq in Saoedi-Arabië inmiddels weliswaar een basisplaats en is weer fit, maar Koeman deinsde er in 2018 ook niet voor terug om Wesley Sneijder mede te delen dat het na 134 interlands klaar voor hem was. Dat was niet veel later na zijn keuze voor een transfer naar Al-Gharafa in Qatar. Daley Blind kreeg vorig jaar daarentegen te horen dat hij in beeld zou blijven.

Lees ook: Koeman en Oranje ‘moeten bidden’ richting het EK in Duitsland

Wijffels schrijft tot slot dat Koeman 16 en 31 januari als datums rood omcirkeld heeft. Over anderhalve week staat de eerste vergadering van de bondscoach en zijn staf in 2024 op het programma. Dan zullen de verrichtingen en situaties van de Oranje-kandidaten nader worden besproken. De laatste dag van januari is de dag dat voetballers een transfer kunnen maken. Voor enkele EK-kandidaten kan het een verschil maken of ze nog van club wisselen of niet.