De Boer wil vooral observeren bij Oranje

Max Max
06 okt. 2020, 09:13
© IMAGO

De kersverse bondscoach Frank de Boer wil de komende dagen bij Oranje vooral observeren en zijn spelers beter leren kennen. Echt experimenteren met opstellingen en systemen komt later pas.

De Boer zei tijdens de persconferentie: "Vandaag bleef het bij een voorstelrondje en een lunch. Het lijkt me logisch dat als je zo kort bondscoach bent, je niet met allerlei experimenten komt. Ik denk ook dat ze mij hebben gekozen omdat ze willen dat de lijn van Koeman doorgaat."

De Boer legt wel uit waarom hij bepaalde spelers wel of niet selecteerde, zoals bijvoorbeeld Mohamed Ihattaren, die uiteindelijk niet aanwezig is in verband met een blessure: "Je selecteert soms ook met het oog op de toekomst. En we wilden Mo een hart onder de riem steken. Zeggen: 'Wij geloven in je'. Hij is pas 18 jaar. Moet nog heel veel leren. Dat kan ik uitleggen, maar als Virgil van Dijk, Memphis Depay, Gini Wijnaldum of Daley Blind het zeggen, maakt dat veel meer indruk. En dus is het jammer dat hij is afgehaakt met een liesblessure."

"Jonge spelers zullen op de deur kloppen. Maar je hebt ook ervaring nodig", zegt De Boer, die daarmee doelde op de selectie van Kevin Strootman en Ryan Babel. "Iemand als Kevin is er altijd bij geweest. Hij is een goede speler en heel belangrijk binnen en buiten het veld."

"Iedereen in deze selectie heeft zijn plek verdiend op dit moment. En dan gaan we continu kijken wat het Nederlands elftal nodig heeft, op korte, maar ook op de lange termijn. Want we werken natuurlijk naar juni toe."

Mexico als lastig tussendoortje

De Boer baalt een beetje van het oefenduel met Mexico dat woensdag gespeeld wordt: "Ik heb weleens een betere voorbereiding gehad", zegt hij.

"Idealiter had je rustig kunnen toewerken naar die twee laatste interlands, want die zijn het belangrijkst. Sommigen kwamen al om vier uur 's nachts aan, anderen om een uur of acht. Woensdag speel je een wedstrijd. Maar deze spelers zijn dat wel gewend; ze spelen bij topclubs."

Lees meer over:

WK 2022