De weg van Oranje naar EK 2024 in Duitsland

Max Max
11 jul. 2023, 13:28
11 jul. 2023, 13:28
© ProShots

Na de teleurstellend verlopen Final Four van de Nations League zijn de spelers van Oranje op vakantie gegaan om even pauze te nemen na een zwaar en lang voetbalseizoen. In de komende weken stromen ze allemaal weer in bij hun clubs en bereiden ze zich voor op een nieuw seizoen. Komend seizoen zal volgend jaar eindigen met het EK 2024 in Duitsland, waarvoor Oranje zich in september, oktober en november moet proberen te plaatsen tijdens de kwalificatie.

Omdat Oranje in de finales van de Nations League actief was is het team van bondscoach Ronald Koeman ingedeeld in een groep van vijf teams. Franrkijk, Ierland, Griekenland en Gibraltar zijn de tegenstanders met wie Oranje uit moet maken of het EK 2024 volgend jaar gehaald wordt.

Een valse start tegen de topfavoriet

In maart startte de EK-kwalificatie voor Oranje met het lastige uitduel in en tegen Frankrijk. Het eerste duel tijdens zijn tweede periode als bondscoach liep voor Ronald Koeman uit op een desillusie.

Het Nederlands elftal had zonder Frenkie de Jong geen schijn van kans tegen de Fransen en liep tegen een kansloze 4-0 nederlaag aan. Daarmee was Frankrijk nog genadig, want als Mbappé en consorten echt aangezet hadden, dan had de uitslag zomaar nog veel hoger uit kunnen vallen.

Al na twee minuten stond Oranje op een 1-0 achterstand door een goal van Griezmann en na acht minuten was het al twee nul na een vrije trap van de Fransen. De storm leek even te gaan liggen, maar in de 20e minuut maakte Frankrijk er zelfs alweer 3-0 van. Sterspeler Mbappé pakte zijn doelpunt mee en zorgde voor grote zorgen bij bondscoach Ronald Koeman.

Oranje had geluk dat Frankrijk het ook wel best vond en wat gas terug nam in de tweede helft. Mbappé zorgde kort voor tijd nog voor de 4-0, maar verder leed werd Oranje bespaard. Dat Memphis nog een penalty miste was tekenend voor de wedstrijd van Oranje tegen de sterke vice-wereldkampioen.

De ploeg van Koeman had daarna geluk dat het tweede duel thuis tegen Gibraltar gespeeld werd, waardoor er verder geen schade opgelopen werd in de eerste twee duels van de kwalificatie. Het thuisduel tegen de voetbaldwerg werd met 3-0 gewonnen, al wist Oranje opnieuw zeker niet te overtuigen.

Na twee duels staat Oranje dus op drie punten en lijkt het zich vooral te moeten richten op de tweede plek. Griekenland en Ierland lijken daarvoor de grote concurrenten, Frankrijk zal een maatje te groot zijn.

Het resterende programma van Oranje

Na de zomerstop wordt in september de EK-kwalificatiereeks van Oranje hervat. Oranje speelt in die maand tegen beide concurrenten. De spanning zit er dus meteen op, net zoals in een iDEAL casino, waar je spannende games kunt spelen en in kan zetten op mooie wedstrijden zoals die van Oranje.

Op 7 september speelt Nederland het thuisduel tegen Griekenland en drie dagen later staat het uitduel met Ierland op het programma. Na deze twee duels zal het voor Oranje duidelijk zijn waar het staat. Na de twee nederlagen in de Nations League Final Four, tegen Kroatië en Italië, zal Oranje weer aan het nodige zelfvertrouwen moeten werken en zijn twee overwinningen tegen de Grieken en de Ieren meer dan welkom.

In oktober ontvangt Oranje in de Johan Cruijff ArenA Frankrijk en volgt drie dagen later het uitduel met Griekenland. Dat uitduel kan weleens cruciaal worden in de strijd om de tweede plek. Zolang Frankrijk alles wint zal het thuisduel tegen hen slechts als bonus gezien worden.

In november eindigt Oranje de kwalificatie met een thuisduel tegen Ierland, wat zomaar een sleutelduel kan worden, en een uitduel tegen Gibraltar. De wedstrijd tegen de Ieren zal zeer belangrijk zijn en wordt gespeeld in een volle Johan Cruijff ArenA. Dat Oranje de reeks eindigt tegen Gibraltar is niet ongunstig. De kans is groot dat Oranje daar de laatste punten kan pakken om in elk geval de tweede plek veilig te stellen.

Lees meer over:

EK 2024 Kwalificaties EK 2024