Derksen walgt van trends bij Oranje: ‘Je moet alles maar leuk vinden...’

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
18 jun. 2024, 07:29
18 jun. 2024, 15:47
Johan Derksen bij Vandaag Inside Oranje op SBS 6
© IMAGO - Johan Derksen bij Vandaag Inside Oranje op SBS 6

Johan Derksen is niet te spreken over de familiedag die Ronald Koeman maandag, een dag na de groepswedstrijd tegen Polen (1-2 winst) op het EK, organiseerde bij het Nederlands elftal. De analist van Vandaag Inside Oranje vindt het zwaar overdreven dat de kinderen van de spelers welkom waren op het trainingsveld van Oranje. "Mensen vinden het heel vertederend...", opende Derksen maandagavond bij SBS6. "Dit zijn multimiljonairs, die zijn drie dagen van huis, dus dan moet de hele familie overkomen..."

Bondscoach Louis van Gaal was de eerste bondscoach die de vrouwen, kinderen, broers, zussen en ouders van de Oranje-internationals op regelmatige basis toeliet in het kamp van Oranje, destijds tijdens het WK in Brazilië. Oranje miste daarna de toernooien van 2016 en 2018, terwijl het EK van 2021 in een zeer strenge coronabubbel werd afgewerkt. Het WK van 2022 in Qatar was voor veel naasten te ver weg, maar Koeman heeft de moderne traditie van de familiedag voortgezet op het EK in Duitsland.

Artikel gaat verder onder video

"Ik vind het allemaal zo'n overdreven gedoe", zei Derksen, verwijzend naar de rest van de Nederlandse bevolking. "Er zijn mensen die hebben banen voor een hongerloon… Vrachtwagenchauffeurs zijn veertien dagen van huis. En bij Oranje moet de hele familie overkomen voor de leuke beeldjes en zo. Joh, schei uit. Win eens een wedstrijd. Je moet alles maar leuk vinden wat die jochies willen."

Ook daags na de derde groepswedstrijd tegen Polen zijn naasten van harte welkom. De spelers krijgen dan een middag volledig ter vrije invulling, op voorwaarde dat ze weer op tijd terug zijn voor het diner in het spelershotel in Wolfsburg. Het hangt af van de prestaties van Oranje op het EK of er na de groepsfase nog een of meer familiedagen zullen plaatsvinden.

Artikel gaat verder onder video

Derksen was maandag overigens opnieuw kritisch op de zweetband van Memphis Depay. "Er is één speler met zo'n kolderieke band en dat is Memphis. Ik houd nooit van spelers die de eenheid van het tenue doorbreken omdat ze op willen vallen. En ik weet ook wel: het stelt geen reet voor, dus waar maak ik me druk om? Het wordt nu ook commercieel, want hij heeft er al who cares in laten borduren? Nou, ik care zolang hij niet goed speelt."

Lees meer over:

EK 2024 EK2024 Johan Derksen